- Svært gledelig satsing på energieffektive bygg

- Det er svært gledelig at opposisjonspartiene Høyre, KrF og Venstre stiller krav til Regjeringen om økt satsing på energieffektive bygg, sier kommunikasjonsdirektør i BNL Audun Lågøyr.

Opposisjonspartiene la torsdag fram sine krav til Regjeringen i forhandlingene om et bredt forlik i klimameldingen.

- BNL har arbeidet for en klarere prioritering av bygg som satsingsområde for klimameldingen. Det er derfor svært gledelig at opposisjonen fremmer krav i tråd med dette. Flere av punktene i dokumentet som danner grunnlag for forhandlinger med regjeringspartiene er fullt gjennomslag for BNL, sier Lågøyr.

Han trekker særlig frem punktene om en opptrapping på satsingen på Lavenergiprogrammet og behovet for at det skal settes av tilstrekkelig med midler til kompetanseoppbygging i byggenæringen.

- Det er også et svært viktig at opposisjonen ber om at det settes av tilstrekkelig midler til utvikling av mer energi- og miljøvennlige byggevarer og byggeløsninger, legger Lågøyr til. Han håper nå på et bredt forlik i Stortinget om klimapolitikken, der bygg blir et av hovedsatsingsområde.

Her er punktene som omhandler bygg i dokumentet fra opposisjonspartiene.

Stasjonær forbrenning / energieffektivisering - bygg

Energisparing og energiomlegging skal bidra med reduksjoner i klimagassutslippene på 3,2 mill. tonn CO2-ekvivalenter innen 2020 gjennom økt satsing på energieffektive bygg og konvertering fra oppvarming med strøm eller olje til fornybar varme.

43.
Det må, innen utgangen av 2008, lages en handlingsplan med sikte på avvikling av oppvarming basert på fossile energikilder innen 2012, Det må opprettes et program for konvertering fra oppvarming basert på strøm og olje til oppvarming basert på fornybar varme senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2009. Konverteringsstøtten til ombygging til fornybar varme skal være minst 30 prosent av investeringskostnaden. Ordningen med uprioritert nettleie til elkjeler må begrenses.

44.
Fyring med fossil olje og gass i offentlige bygg erstattes med fornybar varme innen utgangen av 2012.

45.
Vilkårene for utbygging av fjernvarme må styrkes betydelig.

46.
Det må etableres gode støtteordninger gjennom Husbanken og Enova for enøk-tiltak i bedrifter og husholdninger.

47.
Regjeringen må starte arbeidet med å innføre mer ambisiøse energikrav umiddelbart etter at forslaget til ny plan- og bygningslov er lagt frem for Stortinget. Målet må være å innføre krav om passivstandard for alle nybygg innen 2020.

48.
Satsingen på det nylig etablerte lavenergiprogrammet må trappes opp. Det må settes av tilstrekkelige midler til kompetanseoppbygning i næringen, gjennomføring av forbildeprosjekter og forskning og utvikling på stadig mer energi- og miljøvennlige byggevarer og byggeløsninger.

49.
Det må opprettes et program og en støtteordning for bygningsintegrert fornybar energiproduksjon, som for eksempel solenergi, i alle typer bygg innen 2009.

50.
Det må opprettes en forsøksordning med et tilbud om en energisjekk av boligbygg for å bidra til å realisere enkle og effektive sparetiltak innen 2009.