Like mye ved, mer energi og mindre utslipp

Til tross for økt fokus på bruk av biobrensel til oppvarming, var vedforbruket i Norge omtrent uforandret fra 2005 til 2006. Det kan forklares med økt bruk av rentbrennende ovner, som gir mer nyttiggjort energi per kilo, og lavere strømpriser i 2006.

 

Nesten 40 prosent av veden ble brent i rentbrennende ovner i 2006, og denne andelen øker raskt. Nye ovner slipper ut mindre svevestøv og er mer energieffektive enn gamle ovner. De nye ovnene har ført til at husholdningene fikk nyttiggjort opp mot 0,9 TWh ekstra energi av den brente veden i 2006. Utslippene av svevestøv er 14 000 tonn lavere enn om all veden var brent i gamle ovner. I perioden fra januar til desember 2006 ble det brent i underkant av 1,4 millioner tonn ved i norske boliger.

Dette viser nye resultater fra en spørreundersøkelse som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort med bidrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens forurensningstilsyn (SFT) og Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Måleenhet for energi
Bruk og produksjon av energi måles ofte i watt-timer. Om du har en 40 watts lyspære tent i en time, bruker du 40 wattimer elektrisk kraft. Strømforbruket til en husstand måles gjerne i kilowattimer (kWh, tusen wattimer). Kraftforbruket i Norge måles i gigawattimer (GWh, millioner kilowattimer) eller terawattimer (TWh, milliarder kilowattimer. TWh = Tera Watt time, T = tera = 101 2 )

Mer fyring på landet enn i byen
Undersøkelsen viser at vedforbruket per husholdning som fyrer er betydelig mindre i byene enn på landet, og at sammenhengen er tilnærmet lineær med størrelsen på tettstedet. I en bolig i spredtbygd strøk hvor det ble fyrt med ved, ble det i gjennomsnitt brukt 1 600 kilo ved i 2006. I tettbygde strøk med mer enn 100 000 innbyggere er det tilsvarende tallet 500 kilo. Det er også store variasjoner mellom fylkene når det gjelder hvor mye ved som brukes. Landsgjennomsnittet er 293 kg/innbygger.

Forbruket per innbygger er størst i skogfylkene Nord-Trøndelag, Hedmark og Oppland med over 500 kg/innbygger, og lavest i Oslo med under 100 kg/innbygger. Tidligere undersøkelser viser også at det fyres mindre i Oslo enn ellers i landet, og at fyring i peis er mer utbredt der enn i andre fylker. Når vi ser på gjennomsnittstall for fylkene, kan det se ut som om de store byene er med på å redusere vedforbruket per innbygger i noen fylker som for eksempel Hordaland og Rogaland.

 

Beregningene fra undersøkelsene for 2006 viser at det totale vedforbruket var høyest i Hordaland og Akershus. Disse tallene er imidlertid spesielt usikre fordi det er mange som har svart at de fyrer med ved i boligen sin, men de har ikke oppgitt vedforbruket. Vedforbruket er da beregnet ut fra gjennomsnittsverdier blant alle dem som har svart. Forbruket per innbygger er likevel beskjedent i disse to fylkene på grunn av høye innbygger tall.