Glatte veier skapte kaos på Østlandet

Ekstremt glatte veier skapte kaos på Østlandet lørdag. En person omkom i en utforkjøring, mens flere ble skadet i mange utforkjøringer og kjedekollisjoner.

 

En mann i 20-årene omkom i en utforkjøring på fylkesvei 221 ved Reinli i Sør-Aurdal natt til lørdag.

- Det var speilglatt på stedet, sier operasjonsleder Kai Lyshaugen i Vestoppland politidistrikt til NTB.

I Trøgstad ble en mann fløyet med luftambulanse til Akershus universitetssykehus etter en frontkollisjon på riksvei 22. Også her var veiene glatte.

- Ekstremt glatt
I morgentimene gikk det fra vondt til verre.
- Temperaturen steg og på kort tid var store deler av Østlandet forvandlet til en skøytebane, sier vaktoperatør Nina Willyamson ved Veitrafikksentralen til NTB.
Fortvilet satt hun og så på overvåkingsskjermene hvordan den ene bilen etter den andre skled og krasjet inn i hverandre rett under vegvesenets kamera på E6 ved avkjøringen til Kolbotn

- Det var som «Bambi på isen», sier Willyamson til NTB.
Fra samme avkjøring måtte en 25 år gammel mann sendes til Ullevål universitetssykehus, og flere andre fikk lettere skader, ifølge politiet.

- Strør for livet
På Ringsaker i Hedmark førte glatte veier til to rundvelter og tre utforkjøringer.
- I alt fire personer ble lettere skadet, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Hedmark politidistrikt til NTB.

Også på Romerike fikk bilister prøvd seg på glattisen i morgentimene. På få timer fikk politiet melding om ni trafikkuhell på grunn av glatte veier. På Jessheim, Nes, Dal og Kløfta var det verst.

- Det er underkjølt fuktighet som gjør at det blir voldsomt glatt. Vi ber folk kjøre forsiktig og få på vinterdekk, sier operasjonsleder Terje Vamsæter i Romerike politidistrikt til NTB.

En ringerunde til alle Østlandets politidistrikter bekrefter det samme.
- Det er veldig glatt fra Nesbyen og nordover. De strør nå for livet, sa operasjonsleder Anders Solberg i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB lørdag formiddag.

Stengte veier
Politiet og Veitrafikksentralen ble lørdag morgen enige om å sluse trafikken på E6 sørfra til E18 Mosseveien for å unngå flere uhell.

Samtidig ringte Statens vegvesen alle sine entreprenører for å be dem komme seg ut på veiene å strø.

- Det tar alltid litt tid før saltet begynner å virke. Samtidig kan vi ikke ta alle veiene på en gang, og vi må prioritere de store veiene, sier Willyamson.