Døgnkontinuerlig overvåking av Storfjorden

Regjeringen har bevilget 10 millioner kroner ekstra slik at de ustabile fjellområdene langs Storfjorden i Møre og Romsdal heretter blir overvåket hele døgnet.

Ved større fjellskred langs Storfjorden vil det oppstå flodbølger som kan bli minst like store som ved Tafjord i 1934 da 40 mennesker mistet livet.

Tafjord ligger lenger inne i Storfjorden enn fjellområdene ved Åknes der man nå frykter at det kan gå et stort fjellskred.

De siste 50 årene har fjellet jevnlig blitt kontrollert. Det er utvilsomt at det beveger seg med økende hastighet. Sprekkene vokser med flere centimeter hvert år. I 2007 er det registrert endringer på opp til 3 millimeter i løpet av en uke.

Overvåking
Beredskapssenteret i Stranda kommune får nå 10 millioner over Landbruks- og matdepartementets budsjett. Pengene skal brukes på døgnkontinuerlig overvåking. Ifølge en pressemelding fra selskapet har staten over en fireårsperiode gitt tilsagn om tilskudd til prosjektet på til sammen 64,5 millioner kroner til geologiske undersøkelser, anskaffelser og installering av overvåkings- og varslingsutstyr.

Ulykken i Tafjord utløste en flodbølge som ble 64 meter høy. I 1905 skjedde det en lignende ulykke i Loen i Stryn da Ramnefjellet raste ut. 61 mennesker mistet livet.

Evakuering
Begge disse fjellskredene kom totalt uventet. Overvåkingen som nå skal bygges ut til en døgnkontinuerlig virksomhet vil gjøre det mulig å gjennomføre evakuering av folk som bor langs fjorden i god tid før fjellet kommer.
Ved de to andre ulykkene kom det også klare tegn på et fjellskred, men evakuering var ikke planlagt og folk forsto ikke hva som var i ferd med å skje før det var for seint.

Overvåkingen bygger på geologisk ekspertise og grundige studier av hvordan fjellet oppfører seg til forskjellige tider av året.