Oslo Børs på vei mot toppen

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fredag med 0,77 prosent til 508,42 poeng. Dermed gjenstår bare 3 prosent før indeksen har nådd rekordnivået på 524,37 poeng fra 19. juni i år.

Det er flere forhold som nå trekker i en slik retning.
Da markedene i USA åpnet fredag ettermiddag norsk tid steg den teknologitunge Nasdaq-børsen med over 2 prosent. Det var en rapport om teknologiaksjer generelt og Microsoft spesielt som satte fart i markedet. Hvis denne tendensen holder seg, vil trolig IT-aksjene på Oslo Børs i neste uke igjen vende pilene oppover.

Nedgang for IT-selskaper
Det er alle typer IT-selskaper som de siste uker og måneder har fått mest juling på Oslo Børs. Siste uke har Norges største IT-selskap, Ementor, hatt en nedgang på nesten 20 prosent til tross for et meget godt tredje kvartal. Lignende utvikling har man sett i andre selskap fordi analytikerne har så lite håndfast å holde seg til i vurderingen av teknologiselskapene.

Hvis nå troen på IT er tilbake i USA, vil det trolig påvirke utviklingen også i Europa.

Oljeprisrekord
En annen trend som kan bidra til å trekke hovedindeksen mot ny rekord er oljeprisen. Fredag ble Brent for levering i november solgt for over 88 dollar per fat. Det er ny rekord, og mange tror nå at prosent på nordsjøolje snart passerer 90 dollar.

I USA steg WTI-noteringen fredag med 0,84 dollar til 91,30 dollar per fat.
For norske olje og oljerelaterte aksjer kan det bare bety en ny omdreining oppover.