En måned til Yrkes-VM

De 25 norske deltakerne til WorldSkills (Yrkes-VM) er nå inne i sin siste treningsmåned før mange års utdanning og trening skal vises fram for et kritisk internasjonalt publikum og dommerkorps.

Konkurransedagene er 15. til 18. november. Landslaget reiser til Japan 10. november og kommer hjem 22. november. Eksperter/dommere reiser ennå tidligere for å legge siste hånd på oppgavene.I år er det niende gang Norge deltar i Yrkes-VM og konkurransen går i Shizuoka i Japan. Her deltar 836 yrkesutøvere under 23 år fra 46 land. I fire dager med knallhard konkurranse skal de yte sitt aller beste.

Det norske yrkeslandslaget er plukket ut og består av 25 unge yrkesutøvere. De representerer 22 yrkesfag. De fleste av dem er norgesmestere i sine fag. Noen er også nordiske mestre. Norge stiller med deltakere i omlag halvparten av fagene det er mulig å delta i.

Oppgavene deltakerne skal løse gjennom fire intense dager ligger på et meget høyt vanskelighetsnivå. I tillegg kommer de korte fristene og en "mur" av publikummere med stor innlevelse og interesse for det som skjer.

Under WorldSkills 2005 i Finland tok Norge gull i elektrikerfaget og sølv i grafisk design. I tillegg ble det mottatt flere diplomer for løsninger på høyt nivå. Diplomene er en påskjønnelse til deltakere som har levert utmerket innsats, men uten å nå til topps fordi det kanskje nettopp det året var ekstra trangt i toppen i vedkommende fag.

I år er håpet om mange topplasseringer større enn på mange år.

WorldSkills (Yrkes-VM) arrangeres hvert annet år og har etter hvert blitt et meget stort arrangement. De japanske arrangørene venter at 220.000 mennesker blir tilskuere de fire dagene konkurransen pågår. Det hele skjer over et areal på omlag 70.000 kvm.

Yrkeslandslaget består denne gang av deltagere fra fagene: telekommunikasjon, mekatronikk (automatiker), CNC dreiing, CNC fresing, sveising, bilskade, rørlegger, elektriker, møbelsnekker, trevaresnekker, gullsmed, blomsterdekoratør, frisør, sømfag, konditor, bilmekaniker, kokk, servitør, billakkering, anleggsgartner, grafisk design og helsefag.

Det er en deltaker i hvert fag, med unntak av mekatronikk, anleggsgartner og helsefag hvor laget består av to personer. Det er i år første gang CNC-fagene, anleggsgartnerfaget og det nye helsefaget deltar i Yrkes-VM.