Krever gjenåpning av sperret fjord ved Kirkenes

En tidligere fiskerik fjord - Langfjorden ved Kirkenes - er blitt tettet igjen ved innløpet slik at torsk og sild ikke lenger kommer inn i fjorden, hevder Sør-Varanger Sameforening og Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag.

«Det er lite trolig at en slik natur- og miljøødeleggelse ville blitt akseptert i andre deler av landet», skriver fiskeripolitisk talskvinne for de to foreningene, Astrid A. Daniloff i et brev til Statens forurensningstilsyn (SFT).

Langfjorden er cirka to mil lang fra munningen vest for Kirkenes og inn til Langfjordbotn.

Problemet som beskrives i brevet, er at innløpet til Langfjorden ble brukt som slamdeponi ved driften av gruveselskapet Sydvaranger fram til 1997, da gruvene ved Bjørnevatn ble nedlagt. Saken er blitt aktualisert ved at et nytt selskap, Sydvaranger Gruve, nå har søkt om konsesjon og utslippstillatelse for å starte ny drift fra 2009.

- Fleipet bort
- Hvordan kunne de få seg til å stenge fjorden? Fram til begynnelsen av 1990-tallet var det mye fisk i fjorden. Den var matgryta vår, sier Astrid A. Daniloff til NTB.

- Det har aldri nyttet å si noe. Det er bare fleipet bort. Fra vårt ståsted er dette miljøkriminalitet, sier hun.

Kravet fra de to foreningene er at Langfjorden ved slambanken må mudres og spunses slik at fisk igjen kan gå inn i fjorden for å gyte og vokse opp. «Ei renne som er 150 meter bred og 30-40 meter dyp vil sannsynligvis være nok», heter det i brevet.

Der blir det også opplyst at i området ved slambanken var fjorden opprinnelig 60 meter dyp og 400 meter bred. Ved fjære sjø er den nå 1 meter dyp og 30-40 meter bred.

- God dag mann økseskaft
Brevet fra de to foreningene ble sendt til SFT allerede i mai i år. Svaret - datert 13. august - viser at problemstillingen stengt fjord enten ikke er blitt forstått av SFT, eller SFT betrakter det ikke som sitt ansvarsområde.

«Når det gjelder slamsituasjonen i Langfjorden viser vi innledningsvis til at SFT i 2000 ikke fant grunnlag for å iverksette konkrete tiltak. Det er ikke kommet nye opplysninger som gir SFT grunn til å vurdere slamsituasjonen annerledes i dag», heter det i brevet.

Astrid A. Daniloff sier til NTB at hun betrakter svaret nærmest som et «god dag mann økseskaft». Nå har hun også tatt saken opp med Miljøverndepartementet.

Delt ansvar
I SFT får NTB denne kommentaren fra seksjonssjef Harald Sørby:
- Vi må se nærmere på tillatelsene til Sydvaranger, og betingelsene for deponering.

Harald Sørby viser ellers til at de problemstillinger Sør-Varanger Sameforening og Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag har tatt opp, også hører inn under Kystdirektoratets og Fiskeridirektoratets ansvarsområder.

Opplysninger NTB har fått, tyder ikke på at noen av disse direktoratene har engasjert seg i spørsmålet om stengningen av Langfjorden.

- SFT ikke orientert
Astrid A. Daniloff skriver i brevet til SFT at hun etter å ha blitt orientert om utslippstillatelsene til Sydvaranger ASA, ikke kan «finne at selskapet fikk tillatelse til å tette fjorden ved innløpet».

«I tillatelsen står det klart at hvis deponeringen kommer ut av kontroll, skal SFT straks varsles. Sydvaranger ASA har tydeligvis ikke orientert SFT om at Langfjorden kom til å bli tettet ved innløpet», heter det i brevet.