Ingen drømmestart for StatoilHydro

Med en slapp børsdag og mistanker om korrupsjon i Libya, ble det ingen pangstart for det nye selskapet StatoilHydro.

StatoilHydro

* 31.000 ansatte i 40 land

* Blant verdens 50 største børsnoterte selskaper

* Børsverdi på over 500 milliarder kroner

* Produksjon på over 1,7 millioner fat oljeekvivalenter per dag

* Blant verdens største gassleverandører

* Operatør for 39 olje- og gassfelt i drift

* Verdensledende på fangst og lagring av CO2

Bare minutter før handelen med den nye StatoilHydro-aksjen ble ringt inn på Oslo Børs mandag morgen, sendte Hydro ut melding om at det er mistanke om korrupsjon knyttet til selskapets virksomhet i Libya.

StatoilHydros konsernsjef, Helge Lund, fikk Libya-problemet i fanget onsdag i forrige uke. Men først fem dager senere gikk selskapet ut med saken offentlig.
- Jeg kunne tenkt meg en hyggeligere sak å starte dagen med, sa konsernsjef Helge Lund da han møtte ansatte i nye StatoilHydro i Bergen mandag.

Konsernsjefen besøkte ansatte i Bergen, Stavanger og Oslo på den første dagen i StatoilHydros historie. Dagen hans ble naturlig nok preget av nyheten om det som har skjedd i Libya.

Bestikkelser
StatoilHydro har mistanke om korrupsjon i forbindelse med utbetalinger til konsulenter i Libya i perioden 1999-2001. Hydro kan ha betalt flere titall millioner i bestikkelser knyttet til sitt engasjement i landet. StatoilHydro vil nå ha en ekstern gransking av saken og har engasjert det amerikanske advokatfirmaet Sullivan & Cromwell. Også Økokrim er informert.

Mistanke om snusk og uregelmessigheter knyttet til konsulentavtaler førte til at Hydro stanset arbeidet med å få tilgang på et leteområde i Libya etter oppkjøpet av Saga Petroleum i 1999. Likevel ble det i løpet av de to neste årene betalt 6,85 millioner dollar - over 37 millioner kroner etter dagens kurs - i konsulenthonorarer. Det er nå mistanke om at utbetalingene har skjedd «utenfor de etiske rammene» som Norsk Hydro har.

Ansatt varslet
- Vi kan ikke i dag si om dette var bestikkelser eller ikke. Det skal gjennomføres en uavhengig gransking, slik at vi kan komme helt til bunns i dette, sier konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten.

Det var en Hydro-ansatt som kom til Statoils konsernrevisjon med opplysninger om at dette var noe som burde undersøkes nærmere, opplyser informasjonsdirektør i StatoilHydro, Ola Morten Aanestad, til NTB.

Opplysningen kom under en gjennomgang av Hydros portefølje i forbindelse med sammenslåingen med Statoil.

I kjølvannet av Libya-nyheten følte trolig den nye konsernsjefen behov for å understreke at StatoilHydro setter etikken høyt. For i talen til sine ansatte mandag sa han:

- Vi skal aldri jukse. Er det konflikt mellom etikk og forretningsdrift går etikken foran, lovet Lund.

Det ble en heller slapp børsdag for det nye StatoilHydro mandag. Med nyheten om korrupsjonsmistankene i Libya, endte den største aksjen på Oslo Børs på 181,50 - ned 2 prosentpoeng fra åpningsnivået mandag.