Men selvbyggeren var ikke død

I år går flere tusen nordmenn på kurs for å lære seg å mure.

 
 
 

Før var det ganske vanlig å sette opp grunnmuren på dugnad når noen bygde seg hus. Men selv om håndverkerne nå i stor grad har tatt over, er det fremdeles en hard kjerne amatører som holder stand.

- Ryktene om selvbyggerens død er overdrevet. Hvert år kurser vi et sted mellom 3500 og 4000 nordmenn i muring, sier Morten Müller i Maxit, som produserer Leca og andre byggevarer.

Hvert år avholdes 150-160 kurs, en ekstra grundig variant av kursene avholdes under den kommende Bygg Reis Deg-messen på Lillestrøm, der deltakere får prøve seg med Leca-blokker, mørtel og mureskje.

Kontrollerer håndverkeren

En viktig grunn til at amatører melder seg på kurs, er at det ikke lenger er lov å sette opp en grunnmur hvis man ikke kan dokumentere at man er kompetent for jobben. Et kursbevis gjør nytten.

- Vi vet at folk også går på kurs for å kunne sjekke at håndverkerne gjør en ordentlig jobb. Å bygge hus, er en veldig stor investering for folk med vanlig økonomi. Byggefeil kan bli kostbare i ettertid, sier Müller.

Han ser viljen til faglig oppgradering i sammenheng med internett, som har gjort veien til informasjon kort. Folk er langt mer villig til å skolere seg enn før. Mange møter for eksempel til legetime med detaljert viten om hva symptomene kan skyldes.

Arrangøren av Bygg Reis Deg har sett samme tendens.

- I dag blir utstillere på messen møtt med spørsmål som viser at folk allerede vet en del om temaet. Den samme detaljinformasjonen hadde de ikke før, sier Halvard Gavelstad i Bygg Reis Deg.

Og det har sine fordeler.

- Nordmenn er dermed i ferd med å bli mer krevende kunder når de skal bygge eller pusse opp boligen. Det kan være med på å bedre kvaliteten på arbeidet som blir gjort, sier Gavelstad.

En jungel av mørtel

Det er ikke bare grunnmur som er temaet på murerkursene. Mange møter opp med mål om å mure opp en hagemur, garasjemur eller utepeis.

Den som tror det bare er å hive litt mørtel og vann inn i blanderen og sette i gang, har misforstått.

- Med 50-60 forskjellige typer mørtel er det viktig å vite hvilken som passer til hva, til støping, muring og puss. Det er også forskjellige typer blokker til forskjellige vegger, sier Morten Müller.

Uvitenheten til deltakerne er størst om finishen, om hvordan pussen skal gjøres.

Det er penger å tjene på sette opp grunnmuren selv.

- Vi bruker å si at en selvbygger kan spare 80 000-100 000 kroner, sier Müller.

Bygg Reis Deg er Nordens største byggmesse og arrangeres 18. til 23. september på Norges Varemesse på Lillestrøm. Murekurset avholdet på Maxits Leca-fabrikk like ved messen. Påmelding skjer via nettsiden til Maxit, eller på Maxits messestand.