Murud: Ingen led på grunn av underslaget

Selv om tidligere eiendomssjef Frank Murud har erkjent at han tappet skolene i Oslo kommune for 89 millioner kroner, hevder han ingen skolebarn led eller løp noen risiko.

 

I løpet av drøyt to år underslo Murud 89 millioner kroner av midler som skulle brukes til å vedlikeholde skolene i Oslo sentrum. I tingretten tirsdag hevdet Murud at ingen har måttet lide som følge av hans utnytting av systemet. Kritiserte rutinene - Det er ingen tiltak som er blitt stoppet eller fått lide av at merforbruket har vært så voldsomt. Større tiltak på skolene hadde eiendomsavdelingen ingenting med. Vi håndterte bare akutte vedlikeholdsoppdrag, påsto Murud i retten tirsdag. Pengene utgjorde en ganske betydelig andel av midlene som etaten hadde til rådighet. Alle de fire eiendomssjefene disponerte årlig om lag 25 millioner kroner hver.

I tillegg kom ekstra midler til bestemte prosjekter eller fellesutgifter. Murud kom nærmest med kritikk mot Undervisningsbygg på grunn av de dårlige rutinene som gjorde det mulig for ham å tappe det kommunale selskapet. - Det er manglende kontroll fra A til Å, og når budsjettene er gode, så misbrukte man tilliten. Det er så enkelt, sa Murud. Nekter for korrupsjon Den 51 år gamle tidligere eiendomssjefen i det kommunale Undervisningsbygg i Oslo har uten å blunke erkjent tapping av 89 millioner kroner fra arbeidsgiveren. Han er også tiltalt for å ha mottatt 6 millioner kroner i bestikkelser fra tre bedrifter som utførte oppdrag for Undervisningsbygg. I tingretten mente imidlertid Murud at dette ikke dreide seg om korrupsjon, men at han hadde hjulpet selskapene med å unndra merverdiavgift og utbytteskatt.

- Er det i tillegg et element av smøring her, spurte statsadvokat Carl Fari. - Vi diskuterte ikke det. Vi var tre likeverdige partnere som sammen gjorde noe straffbart for å spare skatter og avgifter, svarte Murud. Skulle kjøpe eiendom Fra sin tidligere jobb i forvaltningsbedriften NEAS kjente Murud godt til to av selskapene, El Effekt og Byggpartner. Det tredje selskapet var relativt nyetablert av en tidligere eier i Byggpartner. Ifølge Murud skulle pengene han fikk overført fra selskapene, brukes til felles investering i eiendom. - Det skulle avsluttes med et eiendomskjøp som jeg skal betale 7 millioner for, men hvor alle tre skulle være likeverdige partnere, forklarte Murud.

Dyr stereo Pengene Murud underslo fra Undervisningsbygg delte han derimot ikke med andre. Han kjøpte flere aksjer, eiendommer, biler og en hytte på Hvaler i Østfold. I retten tilbakeviste han påstandene om at han var blitt forsøkt bestukket med varer og tjenester, men innrømmet at han hadde handlet svart av ByggPartner. De skal blant annet ha solgt ham et Bang & Olufsen stereoanlegg til 290.000 kroner som han fikk montert i villaen i Holmenkollen. I fakturagrunnlaget ble det oppgitt at utstyret derimot skulle monteres i et konferanserom i Choice-kjeden. - Hvordan de førte dette i sine regnskaper var ikke noe jeg engasjerte meg i. Det ble levert hjemme hos meg i Holmenkollen, sa Murud