Europamester i energibygging

Norsk byggenæring skal i løpet av 10 år bli best i Europa på å bygge energieffektive- og miljøvennlige bygg.

Dette er den langsiktige målsettingen for Lavenergiprogrammet for bygg og anlegg. Bak står mektige aktører innen byggenæringen som Byggenæringens Landsforening (BNL), Arkitektbedriftene i Norge, ENOVA, NVE, Statens bygningstekniske etat, Husbanken og Statsbygg.

Enoksen gratulerte

- Gratulerer. Dette er spennende og flott program med stort potensial for energieffektivisering og riktig energibruk, hilste olje- og energiminister Odd Roger Enoksen som ser frem til en bedring for Norges anstrengte kraftballanse.

- Dette er et godt eksempel på samarbeid mellom mange aktører i byggenæringen i samspill med offentlige myndigheter, fremholdt Enoksen som oppfordret byggenæringen til å tenke mer på livsløpskostnader da tiden med lave energipriser er over.

Storforbruker

Byggenæringen står i dag for 40 prosent av energiforbruket og over 60 prosent av elektrisitetsforbruket i Norge. Ved hjelp av ny lovgivning skal energibruken i nybygg reduseres med 25 prosent fra 2009. Lavenergiprogrammet vil kunne inngå som et sentralt element i regjeringens energi- og næringspolitiske satsing.

- Dette er et banebrytende arbeid for energieffektivisering. Programmet er et viktig og nødvendig tiltak for å skape trøkk i byggenæringen for å få redusert energibruken i bygg. Det blir en kjempeoppgave også å nå alle de små bedriftene som utgjør så stor del av næringen, sa BNL-sjef Sverre A. Larssen som var overbevist om at programmet ville få stor oppmerksomhet ute blant bedriftene.

Helhetlig strategi

Energieffektivisering og omlegging til miljøvennlig energi i bygg og anlegg skal skje ved en helhetlig strategi. Denne skal bidra til å få frem kunnskap samt utvikle kompetanse hos hele byggenæringen. Videre skal kunnskapen implementeres på en systematisk måte i næringen og utdanningsinstitusjonene. Og endelig skal det utvikles og tas i bruk ny teknologi samt utvikles bedre produkter.

Fremdrift

Lavenergiprogrammet skal de to første årene konsentrere seg om å utrede alternative muligheter for energiomlegging og igangsette piloter og forbildeprosjekter for å oppfylle de nye lovpålagte kravene til energibruk samt starte implementeringen av energimerkeordningen i eksisterende bygg.

I perioden 2010-2013 skal det utvikles og dokumenteres ytterligere forbedringer ut over TEK 07 samtidig som alternative anbefalte løsninger for energiomlegging skal være en del av den systematiske etter- og videreutdanningen.

Ser vi lenger frem i tid til perioden 2014-2017, vil en stor andel av nybyggingen utgjøres av såkalte passivhus som er svært energigjerrige samtidig som energimerkeordningen fungerer i markedet.