Norske bedrifter taper mindre

Norske bedrifter har sammen med svenske, finske og irske bedrifter de laveste tapene i Europa, viser en undersøkelse.

Tallene viser at norsk næringsliv har tapt stadig mindre de siste årene. Mens norske selskaper i gjennomsnitt tapte 1,9 prosent av omsetningen i 2004, er tapene nå kommet ned i 1,2 prosent, viser undersøkelsen som er gjennomført av kreditthåndteringsselskapet Intrum Justitia.

Det er likevel fortsatt langt igjen før norske selskaper blir like flinke som svenskene og finnene. Finske bedrifter er suverent best i Europa, med et gjennomsnittlig tap på kun 0,7 prosent av omsetningen. Svenskene følger på andreplass med 1 prosent, mens Norge inntar tredjeplassen sammen med Irland. Tsjekkia ligger i den andre enden av skalaen, med en tapsprosent på 3,5 prosent og dermed bunnplass.

Det er ikke først og fremst sjefene som får æren for den store nedgangen i Norge. Administrerende direktør Rune Viermyr i Intrum Justitia mener gode økonomiske tider er forklaringen.

- Norge går så det suser. Både forbrukere og bedrifter kan lettere betale for seg i gode tider. Da går tapsprosenten automatisk ned, sier han i en pressemelding.
Han advarer bedriftene mot at tapsprosenten kan øke kraftig hvis renten fortsetter å stige. Det er derfor viktig å etablere gode innkrevingsrutiner, sier Viermyr.