Hydro avvikler opsjonsordningen

Styret i Norsk Hydro har besluttet å avvikle selskapets opsjonsordning. Konsernsjef Eivind Reiten får opsjonsutbetaling på nesten 28 millioner kroner.

Avviklingen er i tråd med retningslinjene for Statens holdning til lederlønninger fra 2006.

Norsk Hydro skriver på sine nettsider at om lag 35 ledere vil motta en utbetaling fordi framtidige rettigheter knyttet til tidligere tildelte opsjoner bortfaller.

Kompensasjonsordningen for Hydros toppledere vil etter dette omfatte fast lønn og prestasjonsbasert bonus som maksimalt kan utgjøre 50 prosent av årslønn.
Eivind Reiten vil få utbetalt 27,8 millioner kroner. Samtidig øker Hydro-sjefens årslønn med 20 prosent, fra 4,6 til 5,6 millioner kroner, med virkning fra 1. januar i år.

Samlet utbetaling knyttet til innløsning av opsjoner tildelt i 2003 og 2004, samt utbetaling knyttet til avvikling av opsjoner tildelt i 2005 og 2006, utgjør 210 millioner kroner.

Statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet sier at de store utbetalingene knyttet til opsjonsordningene i Norsk Hydro viser nødvendigheten av at regjeringen har grepet inn og stanset fremtidige opsjonsordninger.

- Opsjonene har gitt ukontrollerte gevinster som i stor grad skyldes økningen i olje- og aluminiumsprisene, ikke ledelsens innsats alene. Men opsjonsgevinstene kommer bare ledelsen og ikke de ansatte til gode, sier Lind.