Folk ønsker vedovn, men velger pelletskamin på grunn av statlig forskjellsbehandling

- Hele 65 % av norske husholdninger har vedovn som sitt førstevalg når de selv skal investere i et miljøvennlig oppvarmingsalternativ til strøm og oljefyring. Kun 16 % ønsker pelletskamin.

 

Med dagens statlige støtteordning kun til pelletskaminer viser en ny undersøkelse at andelen som velger vedovn reduseres fra 65 til 40 %, mens andelen som velger pelletskamin mer enn dobles.

Det viser en gallup foretatt av Norstat på vegne av Varmeprodusentenes forening.

- Det er positivt at så mange ønsker rentbrennende vedovn som sin oppvarmingskilde, men denne undersøkelsen viser tydelig at staten har innført en støtteordning til husholdningene som fører til en sterk konkurransevridning, hvor folk velger bort det oppvarmingsalternativet de egentlig ønsker, sier nyvalgt leder i Varmeprodusentenes Forening, Rene Christensen.

Varmeprodusentenes forening klaget i oktober 2006 Olje- og energidepartementets forskjellsbehandling av ved- og pelletsovner i den nye støtteordningen til husholdningene inn til ESA. Resultatene i den nye undersøkelsen fra Norstat underbygger Varmeprodusentenes argumenter om å innlemme vedovner i støtteordningen på lik linje med pelletskaminer.

Feilinformasjon til ESA fra Enoksen

- Vi mener også det er alvorlig at Odd Roger Enoksen i et brev til ESA feilinformerer om at vedovn ikke benyttes som hovedoppvarmingskilde i Norge, og at subsidieringen av pelletskaminer derfor ikke har negativ effekt på markedet for vedovner, forteller Christensen.

Stikk i strid med Enoksens påstand, viser offisiell statistikk fra Statistisk sentralbyrå at 17,7 prosent av alle husholdninger, noe som tilsvarer ca 800.000 nordmenn, oppgir vedovn som sin hovedoppvarmingskilde. - Over 800.000 nordmenn gjør altså noe Odd Roger Enoksen sier til ESA er umulig: De bor i en husholdning som har vedovn som hovedoppvarmingskilde, kommenterer Rene Christensen.

Flertallet ønsker vedovn

Norstats undersøkelse viser at moderne vedovner og pelletskaminer langt på vei oppfattes som likeverdige oppvarmingsalternativer av folk flest, men når det kommer til et konkret valg av investering i oppvarming ønsker 65 % vedovn og kun 16 % pelletskamin (19 % usikre/vet ikke). Dette endrer seg derimot hvis vi tar utgangspunkt i den nye støtteordningen der kun kjøp av pelletskaminer får 4000kr i støtte. Da ser vi at folk i stor grad påvirkes til å endre sitt valg ved at staten bruker økonomiske virkemidler for å få færre til å kjøpe vedovn.

- Likevel viser undersøkelsen at på tross av statlig subsidiering til å velge pelletskamin, er det fortsatt flere som ønsker å investere i vedovn (40 mot 37 %). Det viser hvor sterke folks holdninger til vedovner er, avslutter Christensen.

Varmeprodusentenes forening har nå oversendt ESA resultatene fra undersøkelsen, sammen med annen dokumentasjon på at dagens subsidiering av pelletskaminer er i strid med Norges forpliktelser gjennom EØS-avtalen om likebehandling og rettferdige konkurransevilkår.

Ytterligere informasjon om tilsvaret som er sendt ESA fra Varmeprodusentenes forening:

Varmeprodusentenes Forenings har sendt et tilsvar til ESA der de tilbakeviser Olje og Energidepartementets påstander 1 og 2 nedenfor.

1. Påstand om at vedovn ikke nyttes som hovedoppvarmingskilde for privatpersoner

Olje- og energidepartementet skriver dette i sitt kommentarbrev til ESA-klagen (s. 5):

- I offisiell statistikk fra Statistisk sentralbyrå, http://www.ssb.no/husenergi/ , oppgir 72 % av husholdningene at de har vedovn, og hver fjerde av disse (17,7 prosent av alle husholdninger) oppgir at de har vedovn som hovedoppvarmingskilde. Over 800.000 nordmenn bor i en husholdning som har vedovn som hovedoppvarmingskilde!

- Vedovner er det klart viktigste alternativet til strøm som hovedoppvarmingskilde i Norge. Ikke noen annen form for oppvarming blir oppgitt som hovedoppvarmingskilde for mer enn 5 % av befolkningen (mindre enn 0,3 % oppgir pelletskamin som hovedoppvarmingskilde).

- Flere typer moderne vedovner er varmelagrende - dvs. at de gir stabil varme døgnet rundt selv om man bare fyrer to ganger om dagen. Dermed blir moderne vedovner et reelt alternativ som hovedoppvarmingskilde for mange husholdninger.

- I tillegg er det mange hjemmeværende (f eks pensjonister) som har mulighet til fyre jevnlig gjennom dagen, og dermed kan ha også ikke-varmelagrende vedovner som hovedoppvarmingskilde.

2. Påstand om at subsidieringen av pelletskaminer ikke har negativ effekt på markedet for vedovner

Olje- og energidepartementet skriver dette i sitt kommentarbrev til ESA-klagen (s. 6):
Norsk Statistikk har nylig gjennomført en gallup for Varmeprodusentenes Forening, og hovedfunnene er:
Ca to av tre mener vedovner og pelletkaminer er likeverdige oppvarmingsalternativer for bruk i private boliger.
Av de som ikke mener ved- og pelletskaminer er likeverdige, mener et flertall at vedovner er et bedre alternativ.
Bare 16 % av alle spurte vil velge pelletskamin dersom de i dag skulle investere i en ovn og betale regningen selv (65 % ville ha valgt vedovn - resten vet ikke).
Gitt et statlig tilskudd på 4.000 kr, øker andelen som ville valgt pelletskamin fra 16 til 37 % - mens andelen som fortsatt ville valgt vedovn reduseres fra 65 til 40 % (fire av ti som i dag velger vedovn, ville i stedet ha valgt pelletskamin).
Dette indikerer klart at
A. For det store flertallet er vedovner og pelletkaminer likeverdige oppvarmingsalternativer

B. Et statlig tilskudd til den ene typen ovn utløser kraftige endringer i folks holdninger til hva man vil velge.

Tall fra Enova viser også at salget av pelletskaminer i fjor økte omtrent 10 ganger sterkere enn salget av vedovner. Det er en annen indikasjon på at støtteordningen fungerer klart konkurransevridende.