Viktig dom i Høyesterett

Høyesterett har dømt et interkommunalt selskap for rolleblanding i en anbudskonkurranse om avfallshåndtering.

I en ny Høyesterettsdom får nummer to i konkurransen om en offentlig kontrakt, erstatning for verdien av den tapte kontrakten.

Høyesterett mente at saksbehandlingsfeilen hos Reno-Vest IKS var vesentlig og at det var klar sannsynlighetsovervekt at oppdraget skulle ha gått til SB Transport, i konkurransen om en renovasjonskontrakt. Det var i stedet datterselskapet Miljøtransport - med mange av de samme personene i ledelsen som i morselskapet - som fikk kontrakten. Reno-Vest IKS eies av seks kommuner i Vesterålen og Lødingen.

- Dette er en svært interessant dom. Den bør leses meget nøye av kommunenorge, som ofte er lite flinke til å dokumentere utad at de ikke blander rollene ved kontraktstildelinger til datterselskap, foretak eller IKS'er, sier Johan Henrik Bjørge, advokatfullmektig og næringspolitisk rådgiver i Servicebedriftenes Landsforening (SBL).

Advokat Arnhild Dordi Gjønnes i NHO er enig i at dette er en viktig dom:

- Det er et sunnhetstegn at rollesammenblanding slår ut mot dem som blander roller. Vi må ha klare regler når det gjelder sammenblanding av roller og mot kryssubsidiering i slike selskaper, sier hun til Aftenposten.