Vekst i energiprisene

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands gikk opp 0,8 prosent fra mai til juni 2007, melder SSB.

Prisene på strøm steg med 9,7 prosent i juni. Dette skjedde etter betydelig nedgang i strømprisene siden august i fjor med unntak av en liten prisoppgang i februar i år.

Prisene på råolje gikk opp med 6,2 prosent, ifølge London Spot Market, forårsaket av en sterk internasjonal etterspørsel. Prisoppgangen ses også i sammenheng med opprørerne i Nigeria, som har gått til angrep på landets oljeinstallasjoner. Med hensyn til å dekke etterspørselen etter olje får dette vesentlige konsekvenser, siden Nigeria i verdenssammenheng er en svært viktig oljeleverandør.
Rimeligere matvarer

Prisene på matvarer gikk ned 0,8 prosent, og dette skyldtes lavere priser på fisk, grønnsaker, frukt og sukker. Prisene på fisk falt med hele 4,6 prosent etter å ha vært kunstig høye i samme periode i fjor. Fiskeprodusentene har også sittet inne med for mye slakteferdig laks og har derfor dumpet prisene. Råvareprisene gikk opp 2,2 prosent som følge av høyere priser på tømmer, papirmasse og malmer. Det var fortsatt sterk etterspørsel etter disse varene som styrte prisoppgangen.

Prisene på hjemmemarkedet går opp 1,3 prosent, forårsaket av høyere priser på energivarer og råvarer.