Frykter sprengingsulykker vil ta liv

Bare flaks gjorde at ikke flere enn fire personer ble skadd i sprengningsulykker i fjor. DSB frykter det vil skje dødsulykker om ikke bransjen skjerper seg.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ble det i 2006 rapportert om lag 50 sprengningsuhell hvorav fire endte med personskade.
«I mange tilfeller er det bare flaks at ikke flere blir skadet», skriver DSB i sin rapport om tilsynsaktiviteter i 2006.

Seniorrådgiver Anne-Wenche Eketuft sier hun frykter det vil skje dødsulykker dersom ikke bransjen tar sitt ansvar alvorlig.

- Jeg frykter det. I mange tilfeller har det vært heldige omstendigheter, sier Eketuft til NTB.

Kunne unngått uhell
Forskriften om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff stiller klare krav til hvordan sikkerheten skal ivaretas ved sprengningsarbeid. Likevel har direktoratet avdekket alvorlige mangler i kontrollrutinene rundt sprengningsarbeid flere steder.

Eketuft sier det har manglet risikovurderinger, sprengningsplaner og salveplaner i flere av sakene direktoratet har gransket.

- Mange av uhellene kunne vært unngått hvis planleggingen hadde vært god nok på forhånd, sier Eketuft.

Akkurat nå jobber hun med sprengningsuhellet på E18 ved Lillesand i forrige uke. Steiner fløy flere hundre meter gjennom lufta og bare flaks gjorde at ingen ble truffet.

- Vi har stanset sprengningen og venter på tilbakemeldinger fra virksomhetene, sier Eketuft.

Useriøse aktører
Både byggherren og virksomheten som utfører selve sprengningsarbeidet har et selvstendig ansvar for at sikkerheten ivaretas. Både gjennom tilsyn, kontakt med politiet og tilbakemeldinger fra bransjen har DSB fått klare tilbakemeldinger om at ikke alle aktørene tar ansvaret alvorlig.
- Dette er krav som ligger i eksplosivforskriften. Det er kritikkverdig og svært alvorlig at man ikke tar sikkerheten på alvor, sier Eketuft.

DSB mener dessuten at konkurranse om oppdragene fører til at sikkerheten nedprioriteres. «Det er en uholdbar situasjon hvis firmaer har lave priser på grunn av manglende sikkerhetstiltak og utkonkurrerer de seriøse aktørene», skriver DSB i rapporten.