Lærer ikke av svenskene

Svenskene forbyr bruk av gips i våtrom fra 1. juli. I Norge har man imidlertid ingen planer om å innføre tiltak.

- Gipsplater er et utmerket byggmateriale i tørre rom. Men i våtrom er det direkte upraktisk, sier Byggkeramikkrådets leder Pia Dahl.

Etter at en stor test av Sveriges tekniska forskningsinstitut og forsikringsnettverket Länsforsikringar avdekket at gipsplater på våtrom var mye mer sårbart for muggsoppangrep enn tidligere antatt, ble det slått gipsalarm i nabolandet. Ni ulike plater på våtrom ble testet og det viste seg at kartongkledde gipsplater var rene drivhuset for farlige muggsopper. Selv spesialdesignet våtromsgips ga et slett resultat. Dette førte til at Byggkeramikkrådet i Sverige forbyr bruk av kartongkledde gipsplater i sine reviderte bransjeregler, gjeldende fra 1. juli.

I Norge er det derimot ingen planer om å begrense gipsen på badet.

- Gips er ikke det beste materialet, men det stilles krav om tett membran utenpå og har man det er det ok, uttalte forsker Lars-Erik Fiskum ved Sintef Byggforsk til Dagens Næringsliv 18. juni.

- Det er merkelig at man ikke iverksetter flere tiltak i Norge for å begrense det store omfanget av skader på våtrom. I teorien skal membraner holde fuktigheten ute, men i praksis er de ofte ikke utført etter boka. Dermed ligger det til rette for at muggsopper kan utvikle seg, noe som utgjør en trussel både mot folks helse og lommebok, sier administrerende direktør i Litex, Jørn Davidsen.

Det skal lite fuktighet til før muggsoppen får vekstvilkår og bare en liten brist i membranen behøves før skaden er skjedd.

Institutt for Forbruksmedisin i Bergen har tidligere fastslått at helseskader knyttet til dårlig innemiljø koster samfunnet rundt 3,8 milliarder årlig. Når man også tar undersøkelser fra Fagrådet for våtrom i betraktning, om at tre av fire bad råtner på rot, er dette en tankevekker. Og siden prisen på renovering av bad ofte kommer opp i hundretusenkroners klassen, utgjør dette milliardbeløp på årlig basis.

Byggforsk uttalte i Dagens Næringsliv at det ikke foreligger noe forbud i Sverige, men heller retningslinjer for hva som er anbefalt. Bransjeregler fra Byggkeramikkrådet vil imidlertid i praksis fungere som et forbud, siden forsikringsbransjen er en av pådriverne bak retningslinjene. Dersom utbyggerne ikke følger bransjereglene står de svakere under en eventuell skadeerstatningssak.