Andelen kvinnelige styreledere på stedet hvil

I frivillige organisasjoner er 37 prosent av styrelederne kvinner. Tallene er høyere enn for privat sektor, men de har knapt endret seg siden 2010.

I en oversikt fra Frivillighetsregisteret kommer det fram at det er 37 prosent kvinnelige styreledere i norske lag og foreninger. 40 prosent har kvinnelig nestleder. I 2010 var disse tallene henholdsvis 36 og 39 prosent.

Samtidig viser tallene at noen flere kvinner er styremedlemmer. 47 prosent av styremedlemmene er kvinner, skriver Brønnøysundregistrene.

– Disse tallene tyder på at organisasjonene har kvinner som ønsker å delta i styrearbeid, men at de ikke får toppvervene. At andelen kvinnelige styreledere i frivillige organisasjoner står på stedet hvil, vitner om at det må gjøres en større innsats med å rekruttere og oppmuntre flere kvinner til å både få og ta lederverv, sier direktør Lars Peder Bekk i Brønnøysundregistrene.

Samtidig som andelen kvinnelige ledere i frivillige organisasjoner ligger på 37 prosent, så er likestillingen i lederverv lavere i norske aksjeselskaper.

14 prosent av styreledere i norske aksjeselskaper er kvinner. Dette er på tross av lovendringen i 2005 som innebar et minimumskrav om 40 prosent kvinner i norske ASA-styrer.

– Våre tall viser at gapet mellom kvinner og menn i rollen som styreledere i aksjeselskaper de siste 15 årene har blitt større. Det er bekymringsfullt, sier Brekk.