Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB

Oslo og noen kommuner med mye smitte får flere koronavaksiner

Koronavaksiner skal skjevfordeles geografisk til områder med høyt smittetrykk. Det er godt nytt for hardt rammede østlandskommuner og bydeler i Oslo.

Endringen er i tråd med anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om å ha en beskjeden skjevfordeling.

En slik fordeling innebærer at noen kommuner og bydeler i Oslo skal få 20 prosent mer enn planlagt. Det er områder som over tid har vært hardt rammet av pandemien.

– Dette gjelder bydelen Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss, sa helseminister Bent Høie på en pressekonferanse tirsdag.

Hører på FHI

Behovet dekkes ved at de rundt 330 kommunene som har hatt færrest innlagt på sykehus, får en reduksjon i antall vaksinedoser på 3 prosent.

– Det vil alltid være usikkerhet knyttet til slike beregninger. Jo mindre forskjellene er, jo større usikkerhet. Men samlet sett mener FHI nå at den beste faglige anbefalingen de kan gi, er å innføre en beskjeden skjevfordeling, sier Høie.

Helseministeren fremhever at fordeling av vaksiner er et svært faglig spørsmål. Derfor velger regjeringen å legge stor vekt på FHIs anbefaling.

Tidligere jevnt fordelt

Norge har hatt en strategi hvor vaksinene er blitt jevnt fordelt i hele Norge basert på antall innbyggere over 65 år i hver kommune.

Hovedprioriteringen har vært å vaksinere den delen av befolkningen med størst risiko for alvorlig sykdom og død.

De siste ukene har derimot mange tatt til orde for at kommunene som har vært hardest rammet over tid, bør få flere vaksiner, en såkalt geografisk skjevfordeling.

Opphetet diskusjon

Debatten om tett befolkede byer eller steder med smitteutbrudd bør få en større andel av vaksinene, har tatt fyr etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) gikk ut i VG og kritiserte Oslo-byrådet for dårlig håndtering av pandemien.

En statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) var involvert i utspillet.