Viktig dag for næringens fremtid

Koronapandemien stjeler veldig mye av vårt fokus og vår energi om dagen, men det er ekstremt viktig at andre forhold som også er med på å avgjøre vår nærings fremtid ikke mister fokus. Ikke minst er det avgjørende å prioritere rekrutteringsarbeidet.

1. mars var en meget viktig dato i så måte. Denne dagen gikk fristen for det ordinære opptaket til landets videregående skoler ut. Det betyr at mange tusen ungdommer innen utløpet av denne mandagen måtte ta et valg som i stor grad kan være med på å prege fremtiden deres. Men det påvirker også mer enn enkeltmennesker, dette er også meget viktig for å kunne sikre fremtiden til hele byggenæringen.

Byggenæringen har gjennom koronapandemien klart å holde oppe et godt aktivitetsnivå. Dette krever mange dyktige og engasjerte medarbeidere, og en ledelse som evner å ta vanskelige avgjørelser, ofte på kort tid. Dette har medført at langt de fleste ansatte har hatt en god og trygg jobb å gå til gjennom hele denne perioden. Forhåpentligvis kan dette også bli en faktor når så mange nå har tatt sitt valg om hvor den videre utdanningsferden skal gå.

Mange er snart i ferd med å ferdiggjøre de siste dagene på ungdomsskolen, og man skal videre til den videregående opplæringen. Byggenæringen trenger at langt flere velger å se deres vei om man skal klare å opprettholde et nødvending aktivitetsnivå også i årene fremover. Dette handler om å levere det kundene forventer, men dette handler også om noe mer, dette handler om å bygge vår felles fremtid på en sikker og klimavennlig måte. For å klare dette trengs det flere dyktige kvinner og menn som ønsker å bringe hele denne næringen videre opp og frem.

Næringen trenger dyktige ansatte på alle nivåer, fra ledere med både økonomi- og ingeniørutdannelse, og ikke minst trenger den langt flere fagarbeidere. Søknadstallene til den videregående opplæringen har ikke bare vært lysing lesning for de som jobber med rekruttering inn til bygg og anlegg de siste ti årene, men det har vært noen lyspunkter den siste tiden. Både holdningene og fokuset på fagarbeideren er noe annet enn tidligere. Alle skjønner at om vi skal klare å utvikle oss videre, trenger vi fagarbeidere som faktisk bygger landet - også i fysisk forstand. Og heldigvis er det stadig flere som ser at dette yrket har endret seg veldig mye på bare kort tid. Nå kreves det mye ny og viktig kompetanse for å kunne utføre et prosjekt – og man kan bruke hele den yrkesfaglige opplæringen på en annen måte enn tidligere. Man kan jobbe som fagarbeider men man kan også utdanne seg videre i alle retninger man måtte ønske. Det er det som er det aller beste med å velge en yrkesfaglig utdanning, man har så veldig mange valg, og det er ingen dører som stenges. Man kan bruke utdannelsen nesten til hva man vil.

Det er helt avgjørende at flere av våre unge og håpefulle ser mot byggenæringen og hvilke muligheter som ligger her. Og det er ikke minst viktig at byggenæringen selv ikke graver seg ned i koronautfordringene, men også ser på det viktige rekrutteringsarbeidet. Og nettopp her ligger nøkkelen fremover – hvordan byggenæringen takler nettopp denne perioden kan få stor betydning på hvordan samfunnets ser på næringen, og dens oppgaver. Så langt er mye gjort riktig, og det er nå avgjørende at man tar riktige grep slik at den gode utviklingen fortsetter, og at ikke byggenæringen blir en sektor som dras frem når smitterisiko skal diskuteres og skyld fordeles. Byggenæringen er en kompetansedrevet næring, og det må vises frem i alle ledd - også i en spesiell tid som vi nå står oppe i.