Illustrasjonsfoto.

Nyboligsalget stupte med 47 prosent - Boligprodusentene ber om 25 milliarder til Husbanken

Boligtallene for mars viser en nedgang på 47 prosent i nyboligsalget sammenlignet med mars i 2019. Boligprodusentene frykter stort sysselsettingsfall i 2021, og ber om 25 milliarder til Husbanken for å dempe fallet.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening her under en tidligere pressekonferanse på NHO-huset. Mars-tallene ble presentert digitalt via Teams. Arkivfoto. 

Salget av nye boliger i mars var svært lavt og første kvartal 2020 endte 25 prosent under samme kvartal i fjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Ikke overraskende er det en trøblete mars og først og fremst koronaviruset som har ført til den kraftige nedgangen.

Salget for mars lå hele 47 prosent under salget for samme måned i 2019, viser boligtallene som ble presentert onsdag.

- Koronaeffekten som slo inn for fullt i andre halvdel av mars, kan avleses i salgstallene. I tillegg vet vi at for hvert nytt boligsalg som gjøres nå, blir en annen boligkontrakt kansellert eller boligbyggingen blir utsatt. Dette betyr at netto oppdragsinngang for nye boliger er negativ eller tilnærmet lik null. Enda er ikke sysselsettingen i krise, men sysselsettingen blir vanskeligere for hver uke som går med fortsatt stor usikkerhet hos både forbrukere og banker, advarer administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening i en kommentar.

Frykter konkurser på sikt

Ifølge Boligprodusentenes Forening vil det få dramatiske konsekvenser for byggenæringen og sysselsettingen dersom man fortsetter i samme takt som er nå.

Boligprodusentenes Forening har fått Prognosenteret til å regne på hva som kan bli sysselsettingskonsekvensene kan bli dersom man ender opp med et stort produksjonsfall i 2021 som en følge av avbestilte og kansellerte kontrakter som kommer i år.

Boligprodusentene frykter for at tallet på sysselsatte i hele verdikjeden, fra produksjon ute på byggeplass til industri og logistikk, kan falle fra rundt 150.000 i dag til 93.000 i januar neste år.

- I mars var det i underkant av 44.000 boliger under produksjon i Norge i en eller annen fase av byggeprosjektet, og for hver bolig regner man 3,4 årsverk. Kommer vi i en situasjon der produksjonen faller til 28.350 boliger, som Prognosenteret har satt opp i et middelscenario, så vil vi havne på en sysselsetting på 93.000 mot i underkant av 150.000 i dag. Det er dramatisk, sier Jæger.

Vil ha 25 milliarder til Husbanken

Han mener derfor det haster med å få på plass utvidede rammer for Husbanken.

- Utvid Husbankens rammer til 25 milliarder kroner nå, er den klare oppfordringen fra Boligprodusenten til regjeringen.

- Det tar tid å få på plass nye regler for lånene, tilpasse boligprosjekter til kravene og markedsføre nye boliger med Husbankfinansiering. Derfor er det viktig med beslutning om Husbanken nå. Det kan godt tenkes at 25 milliarder, som vil rekke til 10.000 boliger er en romslig ramme, men da risikerer man i alle fall ikke at den går tom så fort man er kommet i gang, sier Per Jæger.

Han mener det ikke er noen nedside ved å bruke Husbanken.

- Hvis Husbanken først skal brukes siden, kan det være for sent og føre til tap av bedrifter som går konkurs, tap av sysselsetting og med økt risiko for en uønsket fremtidig prisvekst, sier Jæger.

Igangsetting på lavt nivå - høyere i mars

Resultatene for første kvartal viser en nedgang i salget for samtlige boligtyper med eneboliger 19 prosent under fjoråret, småhus 33 prosent under fjoråret og leiligheter 24 prosent under første kvartal for 2019.

Igangsettingen av nye prosjekter endte i første kvartal fire prosent under tilsvarende kvartal i 2019. Igangsettingen for mars i 2020 var imidlertid noe høyere enn for mars 2019.

- Men vi ser at igangsettingen er på et lavt nivå sammenlignet med tidligere år. Vi har ikke hatt en lavere igangsetting i første kvartal på nye boliger siden 2010, sier Per Jæger.

Igangsettingen etter første kvartal viser en nedgang på henholdsvis 24 prosent og 22 prosent for eneboliger og småhus og en oppgang på 25 prosent på leiligheter hittil i år.

På fritidsboliger er det en økning i salget hittil i år på 17 prosent. Igangsettingen ligger hittil i år 33 prosent over fjoråret.