Stille foran Oslo S om morgenen fredag 13. mars, dagen etter at regjeringen innførte en rekke tiltak for å begrense spredning av koronaviruset. Nå har det gått tre uker med tiltak, og myndighetene begynner å få bedre oversikt over effekten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Tre uker med koronatiltak: Trenden er stabil

Først nå får myndighetene oversikt over effekten av den første uken med harde koronatiltak. Mye tyder på at smitten ikke økte. Men den gikk heller ikke ned.

Torsdag var det nøyaktig tre uker siden regjeringen stengte skolene, satte alle utenlandsreisende i karantene og innførte flere andre strenge tiltak for å begrense smitten av koronaviruset.

Ved å se på antall koronainnleggelser på norske sykehus den siste uken, kan man endelig få en pekepinn på hvordan smitten fortsatte å spre seg under nordmenns første uke i koronadvale.

– Det vi ser av tallene i dag, reflekterer smittesituasjonen for kanskje to uker siden. For det tar en uke før man blir så syk at man havner på sykehus, og kanskje mer enn det også, fordi det tar tid fra du blir smittet til du først blir syk, forklarer fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Ikke voldsom vekst

Han konkluderer med at trenden er stabil.

– Det vi kan lese ut av tallene, er at vi den første uken etter tiltakene 12. mars, ikke hadde noen voldsom vekst i smittetilfeller i Norge. Men at det foregikk smitte fra dag til dag, på et stabilt nivå, sier han.

Helsemyndighetene advarer fortsatt mot å senke skuldrene, men har pekt på enkelte positive tegn de siste dagene. Nakstad forklarer hvorfor han mener trenden er stabil:

– De siste dagene har vi hatt rundt 200 nye personer hver dag som har testet positivt. Når det gjelder sykehusinnleggelser, så har tallet ligget på rundt 300 innleggelser til enhver tid, og det tallet har nå gått litt ned det siste døgnet. Vi ser ikke noen kraftig økning på noen ting, men vi ser heller ikke noen kraftig nedgang, sier han.

318 innlagt på sykehus

Nakstad påpeker at det nå også er færre som får intensivbehandling enn tidligere.

– Betyr det at tiltakene har virket?

– Det vil vi se nå etter hvert som dagene går, om disse tiltakene har gitt en effekt ved at vi kan se en fallende trend. Målet er at tallet skal falle sånn at det blir færre med koronavirus i Norge, sier han.

Dagsrapporten fra FHI torsdag viser at det er 318 personer innlagt med koronasykdom på norske sykehus, en nedgang på sju personer fra onsdag. 96 av de innlagte får intensivbehandling. Én uke før lå disse tallene på henholdsvis 266 og 93.

Tallgrunnlaget som nå kommer inn, blir brukt som bakgrunn i rapportene Folkehelseinstituttet og andre ekspertgrupper utarbeider og overleverer til regjeringen og Helsedirektoratet fredag. På bakgrunn av dette skal direktoratet komme med råd til regjeringen, som tidlig i neste uke bestemmer seg for om tiltakene skal endres eller videreføres.

Gjør utregninger

I beregningen av smittesituasjonen har det vært mye snakk om det såkalte reproduksjonstallet – altså hvor mange personer hver smittet vil smitte. Folkehelseinstituttet har lagt til grunn at epidemien vil bremses og holdes unna å nå en høy topp dersom dette tallet ligger på 1,3 eller lavere.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet vil ikke si noe om hva de siste estimatene for dette tallet nå ligger på.

– Det er ikke godt å si. Vi kommer til å lage nye estimater på det som vi leverer inn til departementet på fredag. Vi jobber hele tiden med det, sier han.

Han sier at en rekke faktorer ligger til grunn for de simuleringene de lager av smittesituasjonen, og at de baserer seg på data både fra utlandet og Norge.

Håpet er at reproduksjonstallet etter hvert går nedover.

– Vi forsøker å få det så langt ned mot én som mulig, eller under én da aller helst.