Olje- og energiminister Tina Bru (t.v.) og Jannicke Bjerkås, CCS-direktør i Fortum, under et besøk ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Anlegget er kandidat til å få installert CO2-rensing. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

CO2-prosjekt kan fortsatt bli kappet i to

Stortinget vil ha en investeringsbeslutning om CO2-rensing i statsbudsjettet for 2021, men tar ikke stilling til om det skal bygges ut ett eller to anlegg.

Tirsdag la partiene på Stortinget fram en bred avtale om nye krisetiltak for norsk økonomi.

Ett punkt er at Stortinget ber regjeringen legge fram en investeringsbeslutning om fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, senest i forslaget til statsbudsjett for 2021. Dermed forseres tidsplanen for prosjektet, slik at en beslutning må tas i år.

Men Stortinget tar ikke stilling til om begge de to prosjektene som er blitt utredet, skal realiseres.

– SV ønsker at begge skal bygges ut. Men det var ikke mulig å få flertall for det, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

– Det er ikke enighet om det. Arbeiderpartiet mener man skal gå for to, istemmer Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik.

Ifølge Kaski skyldes mangelen på enighet blant annet at regjeringen fortsatt venter på svar fra en ekstern kvalitetssikring av prosjektene.

De to anleggene er Fortums forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo og Norcems sementfabrikk i Porsgrunn. Planen er å fange CO2 fra minst ett av de to industrianleggene, for så å pumpe den ned under havbunnen.

Prosjektet vil ifølge foreløpige beregninger kreve investeringer på minst 11 milliarder kroner.