Tredje kvartal havner over budsjett for IcopalTak, og selskapet rapporterer om en god ordrereserve.

Høy aktivitet i IcopalTak: - Flere kunder ber oss om å forsere

Takentreprenøren IcopalTak rapporterer om at høyt aktivitetsnivå i selskapet. – Det er ingen merkbar endring hos oss. Men flere kunder ønsker nå raskere fremdrift på prosjektene og betaler gjerne for det, sier direktør Kenneth Kløw.

– Første kvartal har vært bra og faktisk over budsjett. Noe kan nok tilskrives en snill vinter, men også for mars har antall utfakturerte timer vært veldig gode, sier direktør Kenneth Kløw i IcopalTak til Byggeindustrien.

Direktør Kenneth Kløw i IcopalTak.

Han fastslår likevel at situasjonen ikke er like lystig for alle aktører i takbransjen.

– Vi har overtatt prosjekter fra andre aktører som har måttet kaste inn håndkleet for en periode. Det er synd for de det gjelder, men for oss blir det et oppdrag vi må gjennomføre, sier han.

Forserer

Kløw opplyser at takentreprenøren i flere prosjekter har blitt bedt om å forsere fremdriften.

– Flere kunder ber oss forsere fremdriften for nybygg, og betaler for det. Mange ønsker nok å bli ferdige på byggeplassen før byggeplasser eventuelt kan bli stengt ned, sier han.

Har åpen dør for dyktige taktekkere

IcopalTak-direktøren opplyser at hele BMI-konsernet er opptatt av at kapasitet og leveringssikkerheten skal være på plass i den krevende tiden byggenæringen nå er inne i.

– IcopalTak har ikke permittert noen ansatte og har ikke varslet permitteringer. Våre fabrikker og de store lagrene i BMI går tilnærmet som normalt, og det er ikke varslet stopp i noen av leveringene, sier Kløw.

Mens det er innført ansettelsesstopp for resten av BMI-konsernet inntil videre, gjelder det ikke taktekkere, fastslår Kløw.

– Vår dør står åpen for flinke taktekkere, sier han.

IcopalTak har på grunn av koronasituasjonen opplevd at to byggeprosjekter i Stavanger-området har blitt midlertidig stoppet. Takentreprenørens ledige kapasitet i området har derfor blitt sendt til Østfold.

– Vi har sendt to tekkelag fra Stavanger-området til prosjekter i Østfold, der vi har behov for ekstra kapasitet for tiden, opplyser Kløw.

Kan snu seg raskt mot rehabilitering

IcopalTak-sjefen innser at påvirkningene vil bli store for byggenæringen hvis byggeplasser etter hvert skulle bli stengt ned i stort omfang. Dette er likevel ingen situasjon som helsvart for takentreprenøren.

– Vi prioriterer nå å forsere nybygg der kundene ønsker dette, men vår virksomhet er rigget slik at vi raskt kan snu oss mot rehabiliteringsmarkedet. Våre oppdrag med takettersyn starter etter påske, og dette er prosjekter vi gjennomfører på egenhånd. Disse serviceoppdragene på større næringsbygg leder ofte kundene over på rehabiliteringsprosjekter hvis det er behov for det, sier Kløw.

Anmoder alle medarbeidere om å bli i Norge i påskeferien

Men helt normal er ikke situasjonen, og Kløw opplyser at alle ansatte blir anmodet om å ikke forlate Norge i påskeferien. Takentreprenøren har noen ansatte med tilhørighet til andre land enn Norge.

– De fleste av våre taktekkere er norske, men vi har noen ansatte som bor i Norge, men som reiser til sitt opprinnelige hjemland i ferier. Med karantenesituasjonen i de fleste land betyr det nå at man bruker fem uker ferie for å være en uke i sitt eget land. Dette har vi opplyst at vil gå ut over feriekvoten, og vi har anmodet alle ansatte om å bli i Norge i påskeferien. Det er vi avhengig av for at hjulene skal går rundt, sier han.

Smi mens jernet er varmt

– Er du bekymret for ringvirkninger i løpet av høsten og neste vinter?

– Nei, vi har en god ordrereserve, og så lenge prosjekter ikke settes på vent, skal dette gå veldig bra. Den største utfordringen er valutasituasjonen som nok vil være den største bøygen for om prosjekter nå settes i gang. Men jeg håper byggherrene nå smir mens jernet er varmt og utnytter kapasiteten som finnes i byggenæringen. De som eier store bygg bør nå utnytte situasjonen og forsere planlagt vedlikehold mens byggene står tomme og kapasiteten er god i byggenæringen, sier Kløw.