Statens vegvesens folk filmer direkte fra et simulert skadested i Gardeborgbakken. På kommunehuset i Hatteng i Storfjord kommune er det etablert en operasjonssentral, som mottar videoene i sanntid. Foto: Marius Skjerve Staulen / Statens vegvesen

Vegvesenet tester nytt system for ulykkesrapportering

Som en del av ITS-prosjektet Borealis prøver Statens vegvesen ut et system som lar trafikanter filme og sende video direkte fra et skadested til nødetater og Vegtrafikksentralen.

Det skriver Vegvesenet i en pressemelding tirsdag.

– Ideen er at den som først ankommer et skadested tar frem mobiltelefonen og begynner å filme. Alt vedkommende trenger er en lenke som vi kan sende ut til alle mobiltelefoner som befinner seg i området hvor ulykken har skjedd, forteller prosjektmedarbeider Tomas Levin i Statens vegvesen.

Viktig informasjon

Systemet er utviklet i samarbeid med Norwegian Research Centre (NORCE).

Live-video fra et skadested kan, ifølge pressemeldingen, være nyttig for nødetater og vegmyndigheter, som da gis tilgang til informasjon de ellers måtte ha vært på stedet for å få.

– Med dette systemet kan vi følge med bergingskjøretøy på vei inn til et skadested, samtidig som live-bilder fra området kan gi oss informasjon for eksempel om hvilket utstyr vi trenger for å få ryddet vegen og åpnet for trafikk igjen. Dermed kan vi få gjort jobben fortere enn vi ellers ville ha kunnet gjøre, sier seniorforsker Njål Borch i NORCE.

Etiske utfordringer

Statens vegvesen har denne vinteren prøvd ut systemet fra ende til ende, med live-video fra et konstruert skadested, direktesendt til en kommandosentral, som i den virkelige verden kan være Vegtrafikksentralen eller politiets operasjonssentral, heter det i pressemeldingen.

– Selve teknologien ser ut til å fungere veldig bra, men samtidig reiser den noen etiske og regulatoriske utfordringer. Hvordan kan vi sende folk inn for å dokumentere på det som kan være et potensielt farlig skadested? Dette er scenarier vi må tenke nøye gjennom, sier Tomas Levin.

Borealis er et forsknings- og utviklingsprosjekt som foregår på E8 gjennom Skibotndalen i Troms. Her tester og utvikler Statens vegvesen intelligente transportsystemer (ITS), i samarbeid med en rekke private aktører.

Se Vegvesenets video om prosjektet her: