Foto: Statsbygg

Statsbygg med pilotprosjekt på Svalbard

Når Statsbygg skal oppgradere Sysselmannens beredskapssenter i Longyearbyen vil byggebransjen få ansvaret for å finne løsningene.

For å styrke beredskapen på Svalbard har Sysselmannen gitt Statsbygg i oppdrag å oppgradere og utvide det eksisterende beredskapslageret ved Bykaia i Longyearbyen. I midten av mai vil Statsbygg lyse ut konkurransen for beredskapssenteret.

Konkurransen vil legge opp til at leverandørens kompetanse utnyttes best mulig. Statsbygg vil bare stille overordnede krav. Deretter blir det opp til leverandørene å finne de beste løsningene og den beste måten å gjennomføre prosjektet på, mens Statsbygg tar rollen med å følge opp kvaliteten på arbeidet som utføres.

- Dette er et relativt enkelt bygg, som krever mindre fagekspertise fra Statsbygg, men mer ekspertise fra leverandørene. I de krevende omgivelsene på Svalbard er leverandørene der de beste til å fortelle oss som byggherre hvordan dette bør løses og ikke motsatt, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Møte om metoden

Metoden Statsbygg tar i bruk for å bygge beredskapssenteret, kalles BVP (Best Value Procurement) og er ny i Statsbygg-sammenheng. Selv om prosjektet blir det første i sitt slag i Statsbygg, er metoden utprøvd med gode erfaringer i andre statlige og kommunale virksomheter i Norge.

Mandag 29. april klokken 12 i Framsenteret i Tromsø inviterer Statsbygg til informasjonsmøte om den forestående konkurransen. Her kan interesserte få vite mer om både prosjektet og BVP-metoden.

- Dette er den beste metoden for å bygge beredskapssenteret. Vi forventer å få en effektiv byggeprosess med redusert risiko, samtidig som vi får gode fasiliteter med riktig kvalitet, sier Njaa Aschim.

Raskere nødhjelp

Det nye beredskapssenteret skal gi Sysselmannen mulighet til å håndtere både større og samtidige hendelser. Det skal ha raske og fleksible utrykningsmuligheter.

Det eksisterende kaldtlageret skal rives, det skal etableres et nybygg og det er ønskelig med en bedre utnyttelse av eksisterende sjølager. Det ferdige beredskapssenteret skal blant annet inneholde lager, scootergarasjer og møterom til Sysselmannen og Kystverket.

Byggearbeidene starter i 2020, og beredskapssenteret skal etter planen også stå ferdig neste år.