Lite insekt skaper stor uro

Skjeggkre - et insekt de fleste av oss nå har lært å kjenne gjennom media - og som noen etter hvert selv har erfart hvordan det er å ha i hus. Sjelden har vi opplevd større oppstandelse enn dette lille insektet har klart å skape på få år - det er nå på tide å unngå å bygge de nærmest hysteriske tilstandene rundt dette insektet videre. Skjeggkre er en ubehagelig, men ellers en relativt harmløs husgjest.

Det er selvsagt fullt forståelig at det er uheldig å få påvist skjeggkre i sitt eget hjem. Det er ikke farlig på noe vis, men tanken på at det kan finnes store mengder av insektet rundt om i huset er jo noe ingen vil like. Selv om de fleste vet at insektet i seg selv ikke utgjør noen fare for boligene eller folkene som bor der, kan det spille inn på trivselen.

Men – da er det viktig å huske på at selv om insektet skaper ubehag, vil det ikke skade huset og er ikke på noen måte farlig for mennesker. Det lever av det meste det kan komme over av avfall fra oss – og finner det ikke annen næring kan det gå på papir, som bøker eller annet innhold i boligene. Men det er altså ikke skadelig for selve bygningene – på det området er det andre insekter som kan være langt mer skumle – men som nå altså får langt mindre oppmerksomhet enn det stadig mer omtalte skjeggkreet.

Dette har også begynt å påvirke boligmarkedet. Flere av de som har kjøpt boliger som har inneholdt skjeggkre har krevd store erstatningssummer – og gjennom flere kjennelser viser det seg at enkelte har fått utbetalt store beløp. Det kan ofte være snakk om en omfattende nedjustering av boligens reelle verdi – og summer på flere hundre tusen kroner hører ikke til sjeldenhetene. Da er man åpnerbart kommet helt galt av sted. Ja, det kan være ubehagelig - men at det skal avstedkomme erstatninger på mange hundre tusen kroner henger ikke på greip. Det kan synes som om det nå har utviklet seg en uheldig rettspraksis – og denne er det nå viktig å justere før dette innarbeides som standard om det blir påvist skjeggkre i boliger.

Vi kan ikke ha det slik at dette insektet, som etter hvert kan være å finne i flertallet av norske boliger, skal medføre et verditap på 10, 15, eller 20 prosent på boligene. Om man har skjeggkre i boligen skal dette selvsagt opplyses om – og i taksten skal dette fremkomme. Hvor mye dette skal eller bør spille inn på boligens verdi burde handle mer om hvor dyrt det vil være å bekjempe skjeggkre-bestanden i boligen - og ikke om hvor store avslag man skal kreve med påstått verditap på boligen.

Som regel vil man trolig komme langt med noen titusen kroner for å bekjempe insektet. Det er de siste par årene jobbet med ulike teknikker for å finne frem til de beste metodene for å ta knekken på insektet – og man synes nå å få funnet en god løsning ved bruk av en form for gift med åte som er effektiv. I tiden fremover vil man forske mer på å finne enda bedre løsninger og videreutvikle nye metoder som kan bidra til å utrydde insektet. Likevel må nok mange regne med at det vil være skjeggkre i boligene våre - uten at vi kan la panikken ta over. Dette er en ubuden gjest – men den fortjener ikke den oppmerksomheten den nå har. Vi må selvsagt prøve å stoppe skjeggkreets fremmarsj - men vi kan ikke la dette bli et moment som skal styre boligens verdi i så stor grad som man nå ser ut til å oppleve – og etablerer en praksis rundt. Man må rett og slett ta til fornuften - og heller bekymre seg mer for andre forhold som virkelig kan utgjøre en fare for både bygg og folkene som bor der.