Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Ytterligere en Bane NOR-leder måtte gå for brudd på etiske retningslinjer

De siste dagene har til sammen tre Bane NOR-ledere måttet gå på grunn av det statsforetaket selv beskriver som brudd på etiske retningslinjer.

Etter det Byggeindustrien kjenner til, skal alle tre sakene være knyttet til uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen.

Tidligere denne uken fortalte Byggeindustrien at to innleide ledere på Follobanen nylig måtte gå.

Bane NOR ønsket da ikke å kommentere hvorfor konsulentkontraktene ble terminert, men opplyser nå at det er brudd på etiske retningslinjer som er årsaken.

– Det er derfor kontraktene til de to er avsluttet, en forrige uke og en denne uken, skriver leder for ekstern kommunikasjon, pr og sosiale medier i Bane NOR, Nina Aasmundsen, i en e-post til Byggeindustrien.

Tre personer har måttet gå

Samtidig har Byggeindustrien fått opplysninger om at ytterligere en leder i Bane NOR har vært nødt til å gå på samme grunnlag som de to innleide konsulentene.

Vedkommende har vært fast ansatt i statsforetaket.

– Jeg kan ikke gå i detalj her. Vedkommende har sagt opp selv med virkning fra onsdag, opplyser Aasmundsen.

Ifølge en melding som er gått ut på Bane NORs intranett om saken, fikk statsforetaket for noen måneder siden varsel om brudd på de etiske retningslinjene.

– Bane NOR har nulltoleranse for slike forhold og det er nå gjennomført grundige undersøkelser sammen med en ekstern leverandør. Undersøkelsene bekreftet varslet og samtidig er det avdekket to andre brudd på retningslinjene, heter det i meldingen som nylig gikk ut til de ansatte.

Bruddene beskrives i internmeldingen som «uakseptable».

Fikk hjelp fra KPMG

Til Byggeindustrien skriver Aasmundsen følgende om prosessen som førte til de alvorlige reaksjonene.

– Vi fikk varsel om brudd på etiske retningslinjer for en tid tilbake, og det har vært gjennomført en grundig prosess etter det. I samarbeid med den eksterne aktøren KPMG, har vi jobbet med å få frem fakta i sakene og vi har vært opptatt av prinsippet om kontradiksjon (retten til å forsvare seg selv). Resultatet av kartleggingen er at det har vært brudd på retningslinjene og derfor er de involverte ikke lenger tilknyttet Bane NOR, skriver Aasmundsen.

Vil løfte problemet på bransjenivå

Nina Aasmundsen viser til Bane NORs etiske regelverk som alle ansatte og innleide må gjennom i et obligatorisk e-læringskurs.

I regelverket står det at Bane NOR skal respektere og bidra til et anstendig arbeidsliv hvor grunnleggende arbeidsstandarder og -rettigheter, inkludert ILOs åtte kjernekonvensjoner, arbeidsmiljøloven og likestillingsloven, ivaretas og hvor arbeidstakerne gis en lønn de kan leve av.

Samtidig er det understreket at Bane NOR skal bidra til likestilling, og at de tar avstand fra alle former for diskriminering og trakassering.

– Bane NOR har på generelt grunnlag en utfordring akkurat som resten av byggebransjen. Det har det vært flere saker på og Bane NOR ønsker å løfte dette problemet for å få til et samarbeid i bransjen slik at vi kan komme til livs denne type utfordringer, skriver Nina Aasmundsen i e-posten til Byggeindustrien.

I informasjonsmeldingen som nylig gikk ut til de ansatte, opplyser Bane NOR om sin varslingskanal. De oppfordrer også alle ansatte og innleide til å snakke med sin nærmeste leder for å få hjelp dersom de har behov for det.