Det var kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og styreleder Sissel Leire i Bygg21 som delte ut de fem gullhamrene.Offentliggjøringen av den siste vinneren skjedde virtuelt.

Her er vinnerne av Bygg 21s Gullhammer for "Beste praksis" 2018

Deltakerne på «Det Norske Byggemøtet» kåret onsdag vinnerne i de fem ulike kategoriene til Gullhammeren 2018 gjennom en avstemming på direkten. Her er vinnerne.

Det var kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og styreleder Sissel Leire i Bygg21 som delte ut de fem gullhamrene. 

De fem vinnerne i de ulike kategoriene ble:
Plan og byggeprosesser:
Kirsten Welschemeyer, MAD Architects Stavanger.

Kvalitet og bærekraft:
Omsorgsbygg Oslo KF, Lia barnehage i Oslo.

Kompetanse:
Fagskolen i Oslo Akershus.

Industrialisering:
Sykehuset i Vestfold HF, Tønsbergprosjektet.

Samhandling:
Fredrik Nilsen, OBAS Vest og Geir Torsæter, Statsbygg.

Dette mener juryen om vinnerne:

Kirsten Welschemeyer, MAD Architects Stavanger
I begrunnelsen for nominasjonen heter det: 

«En god reguleringsplan er avhengig realistiske mål, godt samspill mellom kommunen og utbygger, og ikke minst planfaglig kompetanse.

Kirsten Welschemeyer har som utøvende arkitekt og leder av plan- og prosjektteam dokumentert fremragende planfaglig kompetanse og prosessegenskaper. Hun er etterspurt og brukt av utbyggere så vel som av kommunene.

Kirsten kom fra Tyskland til Oslo 2005 hvor hun etter en tids virke flyttet til Stavanger. Det er først og frem Stavanger-regionen som har kunnet glede seg over hennes bidrag.

Kirsten jobber for store og små kommuner og utbyggere. Hun er modig, hardtarbeidende og faglig solid. Hun har oversikt og innsikt, og er gjennomført saklig i oppbygging av reguleringsplanene. Relevante makro- og mikrohensyn blir koblet sammen til den gode planen vi alle jakter på og som brukerne trives i.

Kirsten har særlig god prosess- og lederkompetanse. Hun brukes når brukermedvirkning og kompromissene blir krevende. Hun evner å dreie utfordringer til muligheter, og gi og ta til partene blir enige.

Hun har også jobbet hos entreprenør og i Stavanger, og er for tiden også foreleser på Universitetet i Stavanger, avdeling for regional Bærekraftig Byutvikling.

Kirsten Welschemeyer setter faglig standard arealplanlegger. Hun setter standard for den ledelsen som må til for å utvikle gode helhetlige planer på en effektiv måte. Kirsten bruker og deler beste planfaglige praksis, - og bidrar til at flere kan få realisert sine reguleringsplaner i tide.»

Omsorgsbygg Oslo KF, Lia barnehage i Oslo
I begrunnelsen for nominasjonen heter det:
«Omsorgsbygg Oslo KF har i forbindelse med gjennomføringen av prosjektet Lia barnehage hatt et helhetlig miljøfokus, noe som har resultert i et ekstraordinært godt klimaregnskap og fornøyde brukere.

Bygget, som ble ferdigstilt i 2018, er et plusshus med store batteribanker slik at utnyttelsen av solenergien gir et betydelig positivt bidrag til lavere driftskostnader.

Bygget har stor takhøyde som bidrar til god luftkvalitet og har godt dagslys og utsyn. Bygget er BREEAM – sertifisert.

Prosjektet har også gått foran som en av de første fossilfrie byggeplassene i Norge. Bruk av innovative metoder har redusert masseutgraving og dermed også en del transport.

Bruk av prefabrikkerte elementer har bidratt til kort byggetid og gitt mindre avfall på byggeplass. Bygget er også bygget innenfor budsjett.

Utslippskuttene analyseres og erfaringene spres aktivt gjennom et nasjonalt forskningsprosjekt.

Omsorgsbygg Oslo KF setter klare bærekraftsmål og standard for Beste praksis for kvalitet og bærekraft med stor overføringsverdi for alle sine nybygg.»

Fredrik Nilsen, OBAS Vest og Geir Torsæter, Statsbygg
I begrunnelsen for nominasjonen heter det: 

«Prosjektlederne Fredrik Nilsen hos OBAS Vest og Geir Torsæter hos Statsbygg har sammen utviklet fremragende samspill ved rehabilitering av Universitetet i Bergen. – De naturhistoriske samlinger.

Bygget ble oppført i 1865 og senere påbygget to fløyer. Målet har vært å rehabilitere den fredede bygningen i størst mulig grad til opprinnelig stand. Det har vært et komplekst prosjekt, og teknisk utfordrende å løse.

Totalentreprenør OBAS Vest og viktige underleverandører ble derfor tidlig koblet inn i prosjektet som er gjennomført i tett samarbeid mellom Statsbygg, OBAS Vest og Universitet i Bergen. Alle prosjektets deltagere flyttet sammen på prosjektkontoret på byggeplassen. Samlokalisering er med på å skape gode prosesser. Driftspersonell fra Universitetet i Bergen var med i temamøter. Geir Torsæter og Fredrik Nilsen har operert som «en liten bedrift» der alle har vært opptatt av et felles mål – og levere et godt prosjekt innenfor avtalte rammer for økonomi, kvalitet og tid. Et suksesskriterium for å lykkes med dette har vært åpenhet og tillit mellom alle parter.

Prosjektlederne Geir Torsæter i Statsbygg og Fredrik Nilsen i OBAS Vest setter standard for god samhandling gjennom prosjektet Universitetsmuseet i Bergen.»

Sykehuset i Vestfold HF, Tønsbergprosjektet
I begrunnelsen for nominasjonen heter det: 

«Sykehuset i Vestfold HF har i Tønsbergprosjektet tatt aktive grep og satt seg ambisiøse mål som byggherre for å forbedre informasjonslogistikk og digital samhandling i prosjektet.

Tønsbergprosjektet har etablert Beste Praksis gjennom å utfordre leverandørene til å ta i bruk standarder som RFID (Radio Frequency Identification) eller SGTIN (Serialised Global Trade Item Number), som er en metode for å lagre og hente produktdata ved hjelp av små enheter/brikker. Da vil man kunne følge produkter og løsninger gjennom hele verdikjeden, fra planlegging til prosjektering, bygging og drift.

Sentralt i utviklingen er å etablere egenskapsinformasjon i BIM på en standardisert, strukturert og effektiv måte, som enkelt skal kunne brukes av alle aktørene i prosessen.

Tønsbergprosjektet setter standard for andre med sin åpne og inviterende kommunikasjon og sitt fokus på driftsrelaterte behov og løsninger.»

Fagskolen Oslo Akershus
I begrunnelsen for nominasjonen heter det: 

«Fagskolen Oslo Akershus tilbyr korte, yrkesrettede utdanninger som bygger på fag/svennebrev, autorisasjon eller minst fem års praksis.

Fagskolen Oslo Akershus avdeling Byggfag var første skole som tilbød utdanning som BIM-teknikker. I BIM-teknikerstudiet får studentene opplæring i de nyeste programmene og metodene for digital modellering, samhandling og koordinering av byggeprosesser. Studiet gir en kompetanse som er anerkjent og ettertraktet i bransjen, som for alvor har begynt å ta i bruk nye planleggings- og gjennomføringsteknikker. Avdelingen har satt standard for utdanning av BIM-teknikere og beste praksis i bruk av BIM.

På byggfag-studiet får studentene kompetanse i å kunne beregne, planlegge og koordinere produksjon, innkjøp og personressurser i et byggeprosjekt. Utdanningen gir mellomlederkompetanse som kan brukes på mange nivåer i bygg- og anleggsbransjen. I skoleåret 2017/2018 hentet byggfag-studiet inspirasjon fra næringen. Dette resulterte i elleve rapporter som inneholder en imponerende mengde gode ideer til hvordan bygg kan bli både bedre, billigere og mer bærekraftige. Samlet sett forteller rapportene at det er summen av mange små forbedringer og kontinuerlig jakt på nye arbeidsmetoder som gir det beste og mest solide grunnlaget for forandringer.

Fagskolen Oslo Akershus avdeling Byggfag setter standard for utdanning tilpasset byggenæringens mest sentrale utfordringer og bruk og deling av beste praksis. Fagskolen i Oslo og Akershus bidrar på denne måten til å utvikle byggfaget til nytte for næringen.»

De ti nominerte til Gullhammeren var:

Plan og byggesak:

- Arkitekt Kirsten Welschemeyer – MAD Stavanger. Beste planfaglige kompetanse

- Maren Bjerkeng – Grape Architects. Beste planfaglige kompetanse

Kompetanse:
Snøhetta – Powerhouse Montessori Ungdomsskole Drøbak. Beste praksis bruk av tverrfaglig kompetanse.

Fagskolen i Oslo og Akershus – Beste praksis BIM og Byggfag

Industrialisering:
- Kriminalomsorgsdirektoratet og Statsbygg – Beste praksis standardisert og industrialisert bygging»

- Sykehuset i Vestfold HF, Tønsbergprosjektet – Beste praksis informasjonslogistikk med fokus på driftsrelaterte behov og løsninger

Samhandling:
- Studentsamskipnaden i Trondheim og Veidekke – Moholt 50/50 studentby, Trondheim. – Beste praksis samhandling

- Prosjektleder Fredrik Nilsen, OBAS Vest og Geir Torsæter, Statsbygg – Universitetsmuseet i Bergen. Beste praksis samhandling.

Kvalitet og bærekraft:
- Eiendomsavdelingen, Elverum kommune – Hanstad barne- og ungdomsskole. Beste praksis for innovativ prosess, bærekraftig resultat og fornøyde brukere

- Omsorgsbygg Oslo KF – Lia barnehage. Beste praksis for helhetlig miljøfokus, ekstraordinært godt klimaregnskap og fornøyde brukere.