Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Heimdal Gruppen: - Svak kronekurs gjør det billigere å bygge tradisjonelt

Heimdal Gruppen sluttet å bygge med moduler kjøpt i utlandet, fordi det er for dyrt.

Det skriver Adresseavisen i en artikkel på sine nettsider.

Usikkerhet skapt av handelskrigen mellom USA og Kina kan få kronekursen til å forbli lav en stund, mener DNB Markets.

Administrerende direktør Steinar Nordrum i Heimdal Gruppen, Trondheims største boligbygger, sier valutakursen fikk dem til å slutte å bygge boliger av moduler kjøpt inn fra utlandet.

– Når norskekrona blir svak, blir modul dyrt. Da får vi en vridning mot innenlandsk etterspørsel, sier Nordrum til Adresseavisen

Han mener utbyggere å kan spare penger på å kjøpe tradisjonell boligbygging fra entreprenører.

– Vår oppgave som boligbygger er å skaffe de billigste boligene til folk, for da får vi solgt varene våre, sier Nordrum.

Uro i valutamarkedet

– Dette er et perfekt eksempel på hvor kjekt det er for næringslivet i sum med svak krone, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Adresseavisen.

Vanligvis stiger kursen på den norske kronen når renta er på vei opp. Haugland forteller handelskrigen har skapt uro i valutamarkedet og dempet interessen for norske kroner, og at interessen vil forbli svak en stund fremover.

Haugland forteller at handelskrigen mellom USA og Kina vil få følger for norsk økonomi ved at den bremser oppgangen.

I de neste to årene venter DNB Markets en eskalering i handelskrigen. Det er ventet at USA innfører 25 prosent toll på alle kinesiske importvarer på slutten av året, og at Kina svarer med å innføre 25 prosent toll også på import av tjenester fra USA.

Usikre tider

De negative effektene på veksten blir størst for USA og Kina, men landene de handler med vil også oppleve redusert etterspørsel etter varer. Det demper i sin tur investeringslyst, sysselsettingsvekst og privat forbruk.

– Det er viktig for norsk økonomi at det begrenser seg til en handelskrig mellom Kina og USA, og at vi ikke går mot en USA-Europa-krig. Da blir effekten mot norske produsenter større, sier Haugland.

– For oss er handelskrigen mer relevant dersom det blir skrevet mye i avisa om at det er usikre tider, og folk tenker oi, nå er det usikre tider. Da vil handelskrigen få en indirekte effekt, kommenterer Steinar Nordrum i Heimdal Gruppen.