Introduksjon til prosjektet av Øyvind Børstad i HENT.

HENT og OsloMet med studiebesøk av BIM-spesialister fra Sveits

Ifølge professor Fritz Haeubi fra Fachhochschule Nordwestschweiz (FHNW) i Sveits, så ligger Norge 10 år foran Sveits når det gjelder bruk av BIM for å forbedre byggeprosessen. 

14 ingeniører, arkitekter, prosjektledere og forskere var på studietur til Oslo. Tidligere i uken hadde de vært hos leverandøren Catenda og coBuilder og studieturen ble avsluttet fredag 1. juni med workshop hos OsloMet med etterfølgende befaring hos HENT på det nye Munchmuseet.

14 personer fra Fachhochschule Nordwestschweiz (FHNW) i Sveits deltok på befaringen. De er studenter i et videreutdanningskurs i bruk av VDC, Virtual Design and Construction. Norge var derfor et naturlig sted å reise til for å lære.

Professor Friz Häubi var imponert over hva han så på byggeplassen.

Etter befaring ute på byggeplassen på det nye Munchmuseet, ble studiegruppen samlet i brakkeriggen til HENT for å diskutere mulighetene som finnes i strategisk bruk av arbeidsmetodikken VDC. I diskusjonen ble det klart at det er en del forskjeller mellom Sveits og Norge, spesielt med tanke på hvor langt Norge ligger framme med tanke på hvilke leveranser som forventes fra de ulike, spesielt på digitale leveranser.

Erfaringsutveksling
I Norge leverer stort sett alle aktørene i prosjektet gode BIM-modeller, slik at alle skal kunne bruke de effektivt i sine arbeider. Professor Fritz Häubi ga klart uttrykk for at dersom resten av byggebransjen i Norge var like bra som det han har opplevd under gjennomgangen på Munchmuseet, ligger Sveits åpenbart noen år bak med tanke på digitale leveranser. Leder for VDC i HENT, Øyvind Børstad understreket at innen dette området, er det avgjørende å være i kontinuerlig utvikling og forbedring.

- Det er en fortsatt en vei å gå på felles prosessforståelse og tverrfaglig samarbeid.

Førsteamanuensis Eilif Hjelseth er leder for forskningsgruppen for BIM ved OsloMet. Han opplyste at Edvard Munch var av en de første studentene ved «Kristiania tekniske aftenskole» (opprettet 1876), som er forløperen til OsloMet.

- Ryktene sier han sluttet for at det var for lite tegning. Med dagens muligheter innen MBIM og VR/MR – hadde han kanskje fortsatt. Vi trenger mange flere kreative byggingeniørstudenter som prøver ut nye måter å bruke digital teknologi på, uttalte Hjelseth.

Hjelseth pekte på at det var svært interessant å samarbeide med Sveits.

Førsteamanuensis Eilif Hjelseth i kjent positur.

- De har en byggenæring som er ligner Norge. I tillegg er hovedfokuset innen digitalisering på bruk av åpenBIM- og buildingSMART-standarder. Dette står i sterk kontrast til USA og Canada, der ulike programvareleverandører har en svært dominerende rolle. Det er derfor positivt å se hva HENT får til ved å satse på bruk av åpen BIM og VDC, Virtual Design and Construction, for å forbedre samspillet i hele byggeprosessen, sier Hjelseth i en pressemelding.

OsloMet med egen forskningsgruppe
OsloMet har en egen tverrfaglig forskningsgruppe for BIM.

- Vi skal i løpet av sommeren bygge opp et eget BigRoom for VDC-støttet undervisning i digitalt samspill. Vi har allerede investert flere HoloLens, (Mixed Reality) og Oculus /HTC Virtual Reality –briller og gaming PC-er, sier Hjelseth, og tilføyer at fremtidens ingeniører kommer bokstavelig talt til å se en annen digital virkelighet.