HENT bygger digitalt på Lilleaker vest

HENT er nå i full gang med arbeidene på Lilleaker vest, og har helt valgt å legge alle relevante data inn i en BIM-modell.

Prosjektet Lilleaker vest er et stort og omfattende boligprosjekt som består av sju bygg på til sammen 31.000 kvadratmeter BRA og 12.000 kubikkmeter plasstøpt betong. På store og komplekse byggeprosjekter kan det være utfordrende å ha et korrekt sanntidsbilde av status og framdrift. For å bedre på dette har prosjektet valgt å legge alle relevante data inn i en BIM-modell.

Alle leveranser til råbygget gjøres direkte ut ifra BIM-modellen, og de valgte elementene får da en merkelapp som sier: bestilt, egen fargekode og dato. Når, i dette tilfellet betongen eller armeringen kommer, byttes statusen til levert og elementene får en ny fargekode, skriver selskapet i en melding.

– Dette gir utrolig god og visuell oversikt over status, planverk, leveranser og fremdrift i prosjektet. Historikken ligger også samlet på ett sted og det er enkelt i ettertid å se hva som ble bestilt når, sier prosjektleder Ole Chr. Antonsen i HENT.

Informasjon til alle

Et overordnet mål har vært å gjøre informasjonen så enkelt og visuelt tilgjengelig som mulig. For å oppnå dette er blant annet infoskjermer satt opp i korridorer på brakkeriggen. Her får man informasjon om nærliggende planverk, bemanning, avvik, vær, diverse statuser for leveranse og fremdrift, trender, riggplan og HMS-info.

Det er ikke bare prosjekteringsgruppen og administrasjonen som jobber digitalt og modellbasert, også de som utfører armeringsarbeidet ute på byggeplassen jobber med modell, og har byttet ut alle tegninger med nettbrett og PC. Rambøll som er rådgivende ingeniør bygg, har ikke produsert en eneste armeringstegning for prosjektet.

PC`en som benyttes er plassert i en «info-container» på byggeplassen med vindu og utsikt til arbeidsområdet og inneholder ladestasjoner for håndholdte enheter, visning skjerm for prosjektdokumenter og modeller samt en printer. Dette fungerer som et møtested hvor man kan samhandle og planlegge tverrfaglig med modellen i sentrum.

Etter en tverrfaglig gjennomgang i «info-containeren», kan man ta med seg de håndholdte enhetene ut hvor arbeidet skal utføres. Nettbrettene hjelper for å kunne ha med seg alt av prosjektinformasjon til enhver tid. Alt fra planlegging til kontroller etter utført arbeid.

Joaquim Matos med over 20 års erfaring med betong, er en av HENTs arbeidsledere, og han er ikke i tvil.

– Dette er framtiden. En slik modell gjør monteringsjobben enklere, vi sparer tid, reduserer usikkerheter som ofte er knyttet til 2D-tegninger, og det blir enklere og mer effektivt å kontrollere hva som er gjort, sier han.

Mustad Eiendom og Profier som er byggherre har vært løpende orientert og involvert også i denne delen av byggeprosessen, og gir uttrykk for at dette er en særdeles spennende arbeidsmetodikk. Ikke minst peker de på at det er tilfredsstillende å kunne følge med på de faktiske forholdene på byggeplassen bare ved hjelp av et par tastetrykk.