Deler av et tak på et lagerbygg på Fjellhamar kollapset i januar. Nå mener norsk solcelleprodusent at de har løsningen som kan fjerne risikoen for at taket raser. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Vil smelte tunge snølaster med solcellepaneler

Norsk solcelleselskap håper nyutviklet snøsmelte-teknologi innbakt i solcellepaneler skal smelte bort tunge snølaster fra tak og åpne opp et nytt vintermarked.

Thor-Christian Tuv er daglig leder i Solenergi Fusen AS.

Solcellepaneler kan ikke bare brukes til å hente kortreist energi om på solskinnsdager. Nå har det norske solcelleselskapet Fusen utviklet teknologien Weightwatcher som skal smelte tunge snølaster fra tak og hindre at de bryter sammen på snørike vinterdager.

– Vi har jobbet med solenergi i mange år, og ser at det er en berikelse for bygget. Samtidig har vi oppdaget at tunge tak om vinteren et problem for mange byggeiere. Det var utgangspunktet for å se på disse to tingene i sammenheng, og svaret har vi funnet gjennom å bruke strøm i solcellepanelet for å smelte snø og redusere vekten, sier daglig leder Thor-Christian Tuv i Solenergi Fusen AS.

Ideelt for større lagerbygg

Byggeindustrien møtte solcellegründeren under Byggedagene der nettopp ny teknologi og digitalisering ble trukket fram av mange som en av de store konkurransefordelene til norske aktører i en stadig mer globalisert byggenæring.

For Fusen har Weightwatcher-ideen kommet som en følge av norske vinterlige forhold.

– Det er ikke så mye å vinne på å smelte bort alt, så dette handler ikke om å fjerne snø for å hente ut gevinst av solcellene på vinterstid. Dette handler om å fjerne vekt slik at takene ikke bryter sammen. Det er ideelt for større lagerbygg som har god nytte av sol om sommeren og sliter med snø om vinteren, sier Tuv.

Testet og utviklet i fire år

De lanserer løsningen nå, men har jobbet med utvikling og testing i fire år.

– De to første årene tenkte vi mest på hvordan vi får dette til. Vi gjorde en del lab-forsøk, og fikk testet at det ikke skadet solcellepanelene. Samtidig har vi jobbet med sertifisering av produktet. De siste to årene gjort live-forsøk på flere tak i Norge, sier Tuv.

– Denne vinteren har jo vært veldig fin fordi det har kommet mye snø. Vi har fått kjøre systemet med reelle vektproblemer og testet det ut og ser at det virker. Resultatet er at byggeherren kan sove trygt om natta om vinteren, mens han på sommeren kan nyte kortreist energi fra solcellepanelene, mener Tuv.

– Er det kostbart?

– Det koster naturligvis noen kroner, men det vi sier til kundene våre er at det er et levetidsforlengende tiltak på bygget ditt. Du fjerner også ubehagelige HMS-situasjoner for folk under store snøfall, sier Tuv.

– Kan løsningen tas i bruk på eksisterende anlegg også?

Vi har så langt brukt en spesiell type panel, men vi jobber med å sertifisere flere typer. Vi regner med at vi skal klare å kunne oppgradere eksisterende anlegg med dette systemet på sikt, sier Tuv.