Nå er den første episoden av Byggeplassen-podkasten ute. Byggeherredirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen, tidligere Alpine Bau-topp i Norge Henning Hamnes og Byggeplassen-programledere Christian Aarhus og Frode Aga. 

Byggeplassen-podkast om utenlandske entreprenører: «De kom med et driftsopplegg som var rigget for en annen timelønn»

Hvordan er det for Statens vegvesen å forholde seg til utenlandske entreprenører på norske veiprosjekter? Og hva gikk egentlig galt da Alpine Bau – midt under gigantprosjektet Fellesprosjektet E6 Dovrebanen – gikk konkurs?

Det er noen av de temaene som Henning Hamnes i Hamnes Consulting og byggherredirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen diskuterer i Byggeindustriens første podkast – Byggeplassen.

Henning Hamnes var i 2013 en av de øverste toppene for den østerrikske entreprenøren i Norge da selskapet gikk over ende i en stor konkurs som kostet mellom 12.000 og 14.000 ansatte jobben.

I dag jobber han som konsulent i grensesnittet mellom norske og utenlandske entreprenører i Norge.

På spørsmål om Alpine Bau kom til Norge med utdaterte metoder, svarer Hamnes slik:

– Både ja og nei. De hadde ikke udaterte metoder, men man hadde en maskinpark og et driftsopplegg som var rigget for en annen timelønn rett og slett, sier Hamnes.

– Alpine Bau var godt trent i å gå inn i andre land og kulturer, men da i mindre regulerte områder og da med ikke krav om minstelønn. De var vant til å ha mye tilgang på billig arbeidskraft, og når du ikke har det, rokker det mye ved driftsopplegget og hvordan du legger opp løpet, legger han til.

I podkasten gir Hamnes også et innblikk i hvordan ekspansiv vekst i Øst-Europa til slutt ble det som tok knekken på det østerrikske selskapet.

Bettina Sandvin, byggherredirektør i Statens vegvesen, forteller om hvordan storkonkurser som den de opplevde på Fellesprosjektet E6 Dovrebanen påvirker byggherresiden i store samferdselsprosjekter, men også hvordan utenlandske entreprenører er å samarbeide med.

– Nå kan det hende jeg fornærmer noen her, men jeg tror nok at de utenlandske entreprenørene har en annen respekt for byggherren enn det norske entreprenørmarkedet har. Jeg generaliserer veldig her nå, men akkurat det tenker jeg de norske kan lære litt av. Så tenker jeg samtidig at de utenlandske kan lære av vårt arbeid med HMS, så vi har alle noe å lære av hverandre, sier Bettina Sandvin.

Du kan abonnere på podkasten via din podkast-app på telefonen.

Du kan også lytte til podkasten fra din PC her.

Mobilvennlig tilgang til podkasten finner du her.