Jørgen Leegaard

BNL om yrkesfagomleggingen: Mye bra så langt

- De store linjene lover godt, og mange av BNL og bransjenes innspill er blitt lyttet til, men vi venter spent på flere detaljer, sier Jørgen Leegaard, direktør for Samfunnspolitikk i BNL.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner la frem hovedtrekkene til ny tilbudsstruktur for yrkesfagene på Kuben Yrkesarena i Oslo mandag 5. mars. En ny struktur for yrkesfag i videregående skole vil bli innført høsten 2020. Det blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006. Disse tre hovedgrepene ble presentert:

• Flere elever skal få spesialisering fra første året. Flere programområder vil bli delt i andreåret for å gi økt spesialisering. For eksempel vil Vg2 Byggteknikk bli delt i Vg12 Tømrer og Vg2 Betong og mur. Vg2 Klima, energi og miljø blir delt i Vg2 Rør og Vg2 Tak, membran og blikkenslager.
• Antall utdanningsprogrammer utvides fra åtte til ti for å samle elever med likere faglig innhold. Målet er å gi økt faglig spesialisering og tidligere spesialisering. Blant annet blir det opprettet et nytt fag for Design og tradisjonshåndverk.
• Regjeringen vil fase ut lærefag som nesten ikke har hatt lærlinger de seneste årene.
Sanner ønsker også å øke partenes innflytelse på innholdet i fagutdanningen ytterligere.
- Det er vi glade for, og ansvaret er vi rede til å ta på oss, sier Jørgen Leegaard, videre.
BNL avventer mer informasjon om detaljene i den nye tilbudsstrukturen.
- Vi savner blant annet informasjon om de enkelte utdanningsprogrammene, og om det blir fordypning eller ikke i Vg3. Sistnevnte betyr mye for gjennomføringen av utdanningen, fortsetter Leegaard.
I tillegg mener Leegaard at det er viktig at det legges opp til at utdanning kan gjennomføres i systematisk veksling mellom skole og bedrift for de fagene som ønsker det.