Hvor går grensen mellom lovlig og ulovlig prosjektsamarbeid? Det kan du få noen svar på i medlemsmøtet i Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett. Foto: Terje Pedersen, NTB/Scanpix

Høyaktuelt jusmøte: Skal gi klare råd for når du kan inngå prosjektsamarbeid

Torsdag 15. februar arrangerer Norsk forening for Bygge- og entrepriserett et gratis møte som kan bli viktig for bygg- og anleggsentreprenører som er usikre på når man kan gå inn i et prosjektsamarbeid.

Det er i byggenæringen stor usikkerhet hvor grensen går mellom lovlig og ulovlig prosjektsamarbeid. Høyesteretts dom i den såkalte Ski og Follo taxi-saken sier at en inngivelse av felles tilbud i en anbudskonkurranse der aktørene kunne inngi tilbud alene, utgjør et brudd på konkurranseloven.

EBA-advokat Øystein Seljeflot er styreleder i  Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett. 

– På møtet skal vi gi så klare svar som mulig på casenivå i det som uten tvil er et brennhett tema om dagen, sier advokat Øystein Seljeflot i EBA. Han er også styreleder i Norsk forening for Bygge- og entrepriserett.

Entreprenørene savner forutsigbarhet

1. februar var Konkurransetilsynet til stede ved et seminar hos NHO. Det er advokatene Thea Skaug fra Arntzen de Besche Advokatfirma AS og Siw Linderud fra EBA som skal gi en oppsummering av rettstilstanden etter Høyesteretts dom i Ski og Follo taxi-saken og etterfølgende avklaringer fra Konkurransetilsynet.

– Entreprenørene ønsker forutsigbarhet og har etterspurt en forhåndsvurdering fra Konkurransetilsynet når man kan samarbeide på et prosjekt, men en slik vurdering ønsker ikke Konkurransetilsynet å gi. Dermed må entreprenøren selv vurdere og ta risikoen. Vi skal på møtet gi et bilde av hvor vi står og hvordan vi oppfatter tilbakemeldingene fra Konkurransetilsynet, sier Seljeflot.

– Er det mye tvil ute i markedet på dette området?

– Ja, det er det. Det kan gå veldig galt hvis man tråkker feil. Den manglede forutsigbarheten gir flere utslag. Noen har strukket strikken vel langt i samarbeid, mens andre har unnlatt samarbeid konsekvent, sier han.

Streng praksis opprettholdes

Thea Skaug fra Arntzen de Besche Advokatfirma sier at hun skal forsøke å gi så klare råd som mulig.

– Jeg opplever at Konkurransetilsynet nå viser litt åpenhet og ønsker å veilede generelt, men samtidig fastholdes den strenge praksisen. På møtet legges opp til en praktisk gjennomgang, sier hun.

Partner Thea Susanne Skaug i Arntzen de Besche Advokatfirma AS. Foto: Arntzen de Besche Advokatfirma

– Men dette er ikke et område som er svart-hvitt?

– Nei. Vi har enkelte områder hvor samarbeid er greit og andre områder hvor alle forstår at det er forbudt. Men det er gråsone i midten hvor man ikke har mye handlingsrom ved at Konkurransetilsynet sier at mye er forbudt. Jeg mener det kan stilles spørsmålstegn ved om denne praksisen er i tråd med EU-retten, sier hun.

Skaug bekrefter at hun kjenner til tilfeller hvor aktører har droppet et samarbeid i frykt for å trå feil.

– Ja, og spesielt når det gjelder deltilbud, sier hun.

Ikke samarbeid med den nærmeste konkurrenten

Hun mener at det i spørsmål om prosjektsamarbeid er viktigst at aktørene stopper opp og tenker seg litt om.

– Konkurransetilsynet har tidligere bemerket at virksomhetene må finne andre enn sine nærmere konkurrenter å samarbeide med. Nøkkelen er gode retningslinjer internt og at også den du vurderer å samarbeid med gjennomføreren vurdering av om man kunne gjennomført oppdraget alene. Mye går ut på hvilke tiltak man bør gjennomføre for å unngå å tråkke feil, sier hun.

Skaug sier hun gjerne ville ønsket å få prøvd en sak rundt prosjektsamarbeid som egentlig ikke har en konkurransebegrensende virkning.

– Tidligere rettsbehandling på området berører saker hvor det er få aktører. Det hadde vært interessant å få prøvd og få en uttalelse fra Konkurransetilsynet på en sak der to aktører som kunne gitt et tilbud alene, sammen får inngitt et bedre tilbud i et marked med mange aktører, sier hun.

I tillegg står offentligrettslige minimumskrav til plassbredde i parkeringsanlegg på programmet.

Advokat Kjell Sagen Berg fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS deler sine betraktninger rundt betydningen av funksjonskrav og preaksepterte ytelser i lys av Frostating lagmannsretts dom av 10.5.2017.

Møtet finner sted på Håndverkeren Konferansesenter i Rosenkrantzgate. 7 fra kl 16:00-18:00.