<p>Jan Åge Fjørtoft engasjerte tilhørerne med sine erfaringer fra en innholdsrik karriere.</p>

Jan Åge Fjørtoft bygde vinnerlaget

Den tidligere fotballspilleren og landslagsprofilen Jan Åge Fjørtoft delte torsdag sine erfaringer fra en lang fotballkarriere for tilhørerne til Mesterbrevnemdas seminar på Bygg Reis Deg.

Seminaret tok for seg viktigheten av å bygge en god kultur på arbeidsplassen. Deltakerne på seminaret fikk påfyll for å få inspirasjon og motivasjon til spille bedre på lag på tvers av kompetanse, kultur, språk og nasjonalitet.

Drilllo-effekten og lagspill

Jan Åge Fjørtoft snakket om Drillo-effekten og lagspill. Både i arbeidslivet og i fotballen handler om å bygge gode lag.

– Jeg vet litt om det, siden jeg var med på landslaget da vi faktisk var gode, humrer Fjørtoft.

Som spiller var han også kjent for tidvis hyppige klubb-bytter og vant til å leve med omstilling.

– Det handler mye om hvilken kultur man har både i et idrettslag og i en bedrift, sier han.

Overgangpraten med treneren mens han spilte i Sheffield United rundt en overgang til Premier League-laget Barnsley gikk særdeles kjapt, forteller Fjørtoft.

– Jeg stod i dusjen etter en kamp og etter 40 sekunder var det klart at jeg skulle spille for Barnsley neste helg, humrer han.

Spisskompetanse

Spisskompetanse er et viktig ord på fotballbanene, men Fjørtoft mener det også er et klart tegn i tiden at det er helt avgjørende å være god til noe også i arbeidslivet.

– Da jeg var liten var det nærmest en trussel om at hvis man ikke ble til noe, kom man til å havne på det lokale skipsverftet. I dag har de som jobber på det samme verftet kanskje de med mest spisskompetanse på skipsbygging i hele verden. Det gjør meg litt stolt, sier han.

I tillegg til spisskompetanse trekker han frem respekt og omsorg for hverandre og konfliktløsning som avgjørende egenskaper for vinnerlaget.

Han trekker også frem fallgruver man kan tråkke i når man skal skape en prestasjonsgruppe.

– Det verste ordet jeg vet i denne sammenhengen er floskelen at «vi er i en prosess». Det blir dessverre altfor lett en unnskyldning man kan gjemme seg bak, sier han.

Tidligere Rosenborgtrener Nils Arne Eggens filosofi var at alle spillerne er individuelt ansvarlig for kollektivet.

– Det blir først «godfot» på et lag når alle slipper seg løs på det man er god til. Det er også en krevende, men viktig øvelse å respektere andres spisskompetanse, fastslår Fjørtoft.