Optimistiske arkitekter - det er godt nytt for næringen

En rekke av landets arkitektvirksomheter er optimistiske med tanke på tiden fremover - noe som er godt nytt for resten av næringen.

Med travle arkitekter ligger alt til rette for at aktiviteten skal videre oppover for hele næringen og de øvrige leddene i verdikjeden. Arkitektbedriftene er en meget god indikator på hvordan temperaturen i byggenæringen vil bli fremover - ettersom arkitektene er de første aktørene som blir involvert i et prosjekt.

Foreningen Arkitektbedriftene, som har fått utført undersøkelsene blant sine medlemmer, forteller om god vekst stor sett over hele linja, både på kort og noe lengre sikt. Det er også det fjerde halvåret på rad de kan melde om en vekst.

Foruten Nord-Norge kan de aller fleste landsdeler se frem til en ytterligere vekst – fra et allerede meget høyt aktivitetsnivå. Og kanskje ekstra gledelig er det at det er på Vestlandet og Midt-Norge, steder som kanskje har merket oljebrems aller kraftigst, som nå har de mest optimistiske arkitektbedriftene. Dette bekrefter en tendens vi har sett ellers i næringslivet – positivitet i vest tyder på at ting nå er i god bedring – bedriftene er igjen begynt å ansette folk og det gjøres flere investeringer innen byggsektoren. Dette merker nå altså arkitektene på kroppen – noe som dermed også vil smitte over på resten av bransjen innen kort tid. Dette er selvsagt positivt i en region som har hatt en noe tyngre periode enn hva resten av landet har opplevd.

Det er også andre regioner som er positive, ikke minst meldes det gode tider for hovedstadsområdet – en del av landet der det over tid har vært stor aktivitet.

Ifølge undersøkelsen til Arkitektbedriftene skal den høye indeksscoren særlig være drevet av forventninger til ytterligere vekst innen boliger og planarbeider.