Smøla barne- og ungdomsskole

Byggmesteran har med byggingen av Smøla barne- og ungdomsskole gjennomført sitt hittil største prosjekt. Fra v. Martin Stormo, daglig leder i Byggmesteran AS, Lars Petter Sjøvold, prosjektleder på Smøla, Per Ivar Lustad, Jørgen Løvstad og anleggsleder Svein Inge Kålen. (Foto: Kjell Herskedal).Magne Gjernes

Når skoleåret starter i høst kan elever og lærere i Smøla kommune på Nordmøre ta i bruk et flunkende nytt skolebygg til nær 150 millioner kroner.

Fakta

Sted: Hopen, Smøla

Prosjekttype: Skolebygg

Bruttoareal: 4.700 kvadratmeter

Prosjektkostnad: 146 millioner kroner inkl. mva

Kontraktsum totalentreprise: 120,7 millioner kroner inkl. mva

Tiltakshaver: Smøla kommune

Totalentreprenør: Byggmesteran

Arkitekt: Vis-Á-Vis Arkitekter

Landskapsarkitekt: Agraff

Interiørarkitekt: Arkitektkontoret Kvadrat

Prosjektledelse samspillskontrakt byggherre: Erstad-Lekven

Rådgivere: RIB: Arcon Prosjekt l RIV, RIE, RIVA, RIBr, RIAku, RIGeo: Sweco Norge

Underentreprenører og leverandører:

Grunn- og utomhusarbeider: Kjell Lian l Betongarbeider: Smøla Bygg l Betongelementer: Overhalla Betongbygg l Malingsarbeider: Enes og Olsen Malerforretning l Rør, ventilasjon, elektro og teknisk koordinering: Caverion Norge l Tak: Norges-Tak l Beslag: Blikk og ventilasjon l Flisarbeider: Murmester Mørkedal l Glass: R. Daaland l Dører og vinduer: Gilje l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Heis: Reber Schindler Heis l Rekkverk: Midthaug l Inventar: Lindbak l Gardiner/innvendig solskjerming: Kvint Blendex l Innvendig skilting: Ulvan Interiør l Lydanlegg: Inventum, Maestro Musikk

Den nye skolen er den største enkeltinvesteringen Smøla kommune har gjort noen gang. Bygget er også det største byggeprosjektet Byggmesteran AS i Verdal har gjennomført. På overleveringsdagen like før feriestart ble ferdigbefaringen unnagjort allerede før lunsj og flagget heist til topps. Kommunen og Byggmesteran har bare godt å si om hverandre etter en 13 måneder lang byggeperiode og forutgående samspillsfase.

Funksjonalitet
Det bor 2.200 mennesker i Smøla kommune. Til høsten tar 236 barne- og ungdomsskoleelever skolen i bruk. Skolen er dimensjonert for 280 elever. En lang periode med nedgang i folketallet har stanset opp. Kommunen har ingen arbeidsledighet. En viktig årsak er i stor grad kreativitet og pågangsmot hos innbyggerne i øykommunen.

Den nye skolen på Hopen i Smøla sentrum blir nå den eneste i hele Smøla kommune. Den erstatter fire gamle og utdaterte skolebygg. Noen elever får nå opptil en halv time i buss hver vei til skolen, men på plussiden en topp moderne skole med et imponerende uteområde og tilgang til treningssenteret Smølahallen like ved.

Rådmann Kirsten Stensø Skaget sier at det ble lagt vekt på funksjonalitet og fleksibilitet, og at Smøla nå har fått et skolebygg tilpasset eget ønske. Det er også lagt betydelig vekt på trafikksikkerhet for elevene med trygg tilkomst og avstigning ved skolen.

I tillegg til å være barne- og ungdomsskole er det plass for kulturskole, folkebibliotek og skolefritidsordning. Skolen har en rekke grupperom og spesialrom, blant annet to rom tilpasset elever med spesielle behov. Byggets «hjerte» er det store amfiet i kombinasjon med bibliotek og allrom som muliggjør ulike aktiviteter både på dag- og kveldstid. I slutten av september skal innvielsen av bygget foregå her.

– Vi har satset på en klasseromskole der alle klasser har sitt klasserom. Det er en kompakt skole med glassvegger som skal gi innsyn uten at det får karakter av overvåking. Det har vært viktig å unngå lommer der mobbing kan foregå, sier Magne Gjernes som viser rundt i nybygget. Han har vært kommunens prosjektleder. Han var tidligere skolefaglig ansvarlig i Smøla kommune.

Samspill

Prosjektet er gjennomført etter en pris- og designmodell med samspill. Seks grupperinger var prekvalifisert, forklarer Kjell Kvam i Erstad Lekven AS. Han har ledet samspillsfasen for byggherren.

Kvam sier at hver gruppe bestod av byggentreprenør, arkitekt, og landskapsarkitekt. Det deltok entreprenører fra Bergen i sør til Verdal i nord og arkitekter og landskapsarkitekter fra Oslo, Bergen og Trondheim. Gruppene konkurrerte på løsning, pris og samspillskompetanse.

Vinnerutkastet fra Byggmesteran fra Verdal med arkitektene Vis A Vis og landskapsarkitekt Agraff, begge fra Trondheim, ble videreutviklet i samspillsfase fra skisseprosjekt til et omforent forprosjekt. Det omforente prosjektet dannet grunnlaget for en totalentreprise med detaljprosjektering og bygging.

32 mil

Det er 32 mil fra Verdal, der Byggemesteran har sin base, til Hopen på Smøla. Smøla er også en øykommune med fergeforbindelse. Transporten fra Verdal ble løst med felles busstransport fra Verdal hver søndag klokken 18 og tilbake torsdag. Hensynet til trafikksikkerhet var viktig for valget av felles transport, forteller prosjektleder Per Ivar Lustad i Byggemesteran. HMS har vært høyt prioritert i byggeperioden. Transporten ble gjennomført uten uhell. Det er heller ikke registrert skader ut over mindre uhell på byggeplassen.

Skolebygget er i betong, med plasstøpte fundamenter, etasjeskiller og tak i hulldekker og vegger i ferdig isolerte elementer, levert ferdig både innvendig og utvendig.

– I desember i fjor hadde vi tett bygg og kunne bruke vinteren til romskiller og innredningsarbeider, sier Lustad.

Bygget tilfredsstiller TEK10 med god margin (tetthet 0,38) etter målinger som er gjort i etterkant. Energiløsningen er vannbåren varme basert på energibrønner. Det er boret ti brønner 200 meter ned i grunnen ved skolen.

Lustad sier at samarbeidet med byggherren har vært intet mindre enn fantastisk. Da inkluderer han både byggeperioden og samspillsfasen i forkant.

– Modellen med en design- og samspillsfase utfordret oss veldig som entreprenør. Når regien er god, er dette spennende å være med på, legger han til.

Lars Petter Sjøvold overtok som daglig leder i Byggmesteran i mars i år. Han sier til Byggeindustrien at en vellykket gjennomføring av selskapets hittil største prosjekt ser ut til å gi et positivt økonomisk bidrag.

Arealeffektivitet

Arkitekt Anne Cathrine Nessmo i Vis-Á-Vis Arkitekter tror løsningen med et kompakt bygg og bruk av varige materialer som krever lite vedlikehold var medvirkende til at de vant arkitektkonkurransen om Smøla barne- og ungdomsskole.

– Så tror jeg i tillegg at løsningen vi hadde med lyssetting av bygget, som gjør det godt synlig over et større område på Smøla, var noe oppdragsgiveren likte. Slik det er plassert, framstår det som et signalbygg, sier Nessmo.

Også løsningen med det store amfiet i kombinasjon med bibliotek og allrom med store glassfasader ble godt mottatt.

Samspillsfasen med entreprenør og byggherre synes hun var nyttig.

– Det ble gjort noen endringer på planløsningene i det opprinnelige vinnerutkastet, men ikke veldig mange, ifølge Anne Cathrine Nessmo.


Flere prosjekter