Aldri solgt flere anleggsmaskiner

Den rekordhøye aktiviteten innen det norske anleggsmarkedet fører til gode tider for anleggsmaskinprodusentene. Aldri tidligere er det solgt så mange anleggsmaskiner som første halvår 2017.

Totalt ble det solgt 2.476 anleggsmaskiner første halvår mot 2.289 enheter i samme periode i fjor – som også var rekordtall. Dermed ser den høye aktiviteten innen infrastrukturinvesteringene ut til å slå direkte ut på investeringene blant entreprenørene innen denne delen av markedet.

Det er også slik at investeringene innen anlegg skal ytterligere opp i årene som kommer. Den senere tiden har en rekke av de norske anleggsentreprenørene bygget seg opp og rigget seg for tiden som kommer – dette gjelder i høyeste grad også innen det å fornye og utvide maskinparken. Salgstallene vitner tydelig om at mange fortsetter arbeidet med å bygge seg opp for å kunne bli med på den videre ferden.

Det er snakk om enorme investeringer som nå gjøres innen maskinparken. Vi skal huske på at dette ikke er rimelige maskiner – men utstyr til flere millioner kroner. De norske aktørene er kjente for å kjøpe kvalitet, og ikke minst spekke opp maskinene med mye ekstrautstyr og alt av moderne hjelpemidler - ikke minst innen avansert maskinstyring. Vi har all grunn til å tro at dette også gjelder for maskinene som hver dag nå leveres ut i markedet. Det er flere årsaker til dette – men de norske aktørene har hele veien vært opptatt av å jobbe så effektivt som mulig. For å utnytte maskinførerne best mulig må man ha utstyr som kan flytte store mengder masser samtidig som dette skal gjøres så effektivt og miljømessig som mulig – og da må man ha de beste maskinene produsentene kan levere. Det er også helt på det rene at markedet vi har om dagen gir aktørene mulighet til å gjennomføre investeringer – og dette er også helt nødvendig om man skal henge med i den videre utviklingen.

Byggherrene stiller også strenge krav til utslipp på sine byggeplasser, og det er liten tvil om at anleggsmaskiner har stor innvirkning på et anleggsprosjekts totale klimautslipp. Det har de senere årene vært en revolusjon innen dette området. Det er ikke bare innen privatbilismen myndighetene rundt om i verden og Europa har satt strenge utslippskrav – dette gjelder i aller høyeste grad også innen anleggsmaskinsektoren. Leverandørene har så langt klart å møte disse kravene – og mange nye maskiner er blitt levert i Norge som møter de aller nyeste utslippskravene. Kravene fra både myndighetene og byggherrene blir stadig strengere – og det blir en utfordrende oppgave for leverandørene å etterkomme disse kravene. Men det brukes hvert år mange hundre millioner kroner til dette arbeidet – og utviklingen er fortsatt stor – selv om det blir stadig tøffere å hente ut de store effektene.

Hva fremtiden vil bringe innen dette feltet er ikke godt å vite – men vi skal ikke se bort fra at fremtidens maskiner vil bli helelektriske. Det går nok noe tid før man kan få til dette – det settes helt andre kapasitetskrav til en kraftig anleggsmaskin enn til en liten privatbil. Skal man kunne drive effektivt over ett eller to skift på en travel anleggsplass – må batterikapasiteten økes vesentlig fra dagens prestasjoner. Men utviklingen innen dette feltet er nå så stor at dette kan komme raskere enn vi i dag aner. Det finnes allerede krav om fossilfrie byggeplasser – blant annet initiert av Oslo kommune. Private prosjekter kommer nå etter - og disse kravene vil tvinge frem nytenking. Nå blir det opp til maskinleverandørene å levere. Prototypene det i dag jobbes med må snart være ute på byggeplassene.

Når det gjelder den videre salgsutviklingen, vil nok den også bare vokse i takt med markedsutviklingen. De uløste oppgavene innen infrastruktursektoren er fortsatt enorm.