Oslo kommune, her med byråd Geir Lippestad bak gravemaskin-spakene, gikk foran med Norges første fossilfrie byggeplass på Lambertseter flerbrukshall. Nå følger private aktører som Aspelin Ramm etter. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Nå beveger private eiendomsutviklere seg mot fossilfrie byggeplasser

Oslo kommune har gått foran og satt krav til fossilfrie byggeplasser i en rekke byggeprosjekter. Nå kommer de private etter.

En av de store eiendomsaktørene i Norge, Aspelin Ramm, er i alle fall i ferd med å følge Oslos miljøeksempel.

I sine nye miljømål for materialbruk og energi som ble presentert i Aspelin Ramms miljørapport tirsdag, uttaler den private eiendomsutvikleren at de skal prioritere bruk av lavkarbonbetong og gjennomføre fossilfrie byggeplasser i nye prosjekter.

Isak Oksvold i Aspelin Ramm.

– Det er spesielt to element som er viktige for oss nå i første omgang, og det er byggtørking og byggoppvarming i byggetiden. Vi er allerede i gang med å bruke fossilfrieløsninger for byggoppvarming på noen prosjekter, og vi ser også på en del spennende nye løsninger sammen med flere leverandører som kan være aktuelle å ta i bruk i kommende prosjekter, sier direktør for miljø- og samfunnsansvar i Aspelin Ramm, Isak Oksvold, til Byggeindustrien.

Bruker ny metode på Gardermoen Campus

En av byggeplassene der en mer miljøvennlig oppvarmingsmetode allerede er tatt i bruk, er Gardermoen Campus. Der er Aspelin Ramm med på å utvikle det nye hjerte- og lungesykehuset LHL-klinikkene.

Her har de tatt i bruk et vannbårent oppvarmingssystem på byggeplassen, der vannet varmes opp av en fyrkjele som går på trepellets. Radiatorene i bygget gir en jevn og god varme, og de avgir ingen fuktighet, i motsetning til tradisjonelle propanbrennere.

Dermed kan byggvarmerne også brukes til å tørke ut bygget. Det gir også et bedre arbeidsmiljø, og det er tryggere fordi all forbrenning foregår ute og reduserer risiko for brann.

Mer krevende med flytende biobrennstoff

Oksvold er dog litt mer avventende når det gjelder effekten av bruk av biodrivstoff på anleggsmaskiner, og innser at det kan ligge noen skjær i sjøen akkurat på dette området.

– Det er mer krevende å håndtere flytende biobrennstoff utfra et miljøperspektiv, men vi vil jobbe med det. Det gjør vi fordi vi lever i en tid der reduksjon av klimgassutslippp blir stadig viktigere, og vi ønsker å være føre var, sier Oksvold.

– Men vi ser jo at mange mener biodiesel koster mer enn vanlig diesel, selv om det også her er delte meninger om kostnadsbildet. I tillegg er vi opptatt av kvaliteten på den biodieselen som skal tas i bruk er god. Det kan være vanskelig å sikre at biobrennstoff ikke kommer fra uønskede kilder, som fra blant annet palmeolje eller at det fortrenger matproduksjon, sier Oksvold.

– Hvilke konkrete krav kommer dere til å sette til entreprenører i kommende byggeprosjekter?

– Det må vi se på. Vi har så vidt begynt å jobbe med dette, og jeg tror de kravene vi stiller må vi håndtere så enkelt som mulig. Men noen form for kvalitetskrav må vi sette, sier Oksvold.

Flere selskaper forplikter seg

Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse.

Aspelin Ramm er ett av flere private selskaper som nylig har tilknyttet seg de ti strakstiltakene i "Eiendomsbransjen veikart mot 2050".

Der er nettopp fossilfri byggeplass listet opp som et av tiltakene.

– Det er 16 selskaper som har signert på de ti strakstiltakene og vi vet at det er flere som vil implementere disse tiltakene i år, sier daglig leder Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse til Byggeindustrien.

– Aspelin Ramm peker på at bruk av biodrivstoff på anleggsmaskiner kan være en utfordring. Hva tenker dere om miljøsidene ved bruk av flytende biodrivstoff?

– Biodiesel er uansett bare en overgangsløsning til vi kommer over på helt utslippsfrie alternativer. Men det er økonomisk uoverkommelig, og heller ikke spesielt miljøvennlig, å skrote alt som går på diesel og olje i dag. Derfor må vi i en overgangsfase akspetere at det brukes biodrivstoff. Men det er mulig å gjøre grep, og vi ser at en byggherre som Omsorgsbygg nå spesifiserer hvilken type biodrivstoff som skal tas i bruk på sine byggeplasser, sier Bramslev.

Reduserer energibruken

Miljø står også sentralt i den eksisterende byggmassen for eiendomsutvikleren Aspelin Ramm.

I Aspelin Ramms miljørapport for 2016 kommer det frem et energiforbruket i byggmassen til selskapet kryper stadig nedover.

I 2016 var det gjennomsnittlige forbruket 191 kWh/kvm. Til sammenligning forbruker et gjennomsnittlig norsk yrkesbygg om lag 267 kWh/kvm/år.

– Arbeidet med å redusere energiforbruket i byggporteføljen vår er viktig for å ivareta konkurranseevnen i et marked som blir stadig mer opptatt av energi og miljø, sier Isak Oksvold.