Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien/Statsbygg

Statsbygg i 201

Blikket er mer rettet framover enn bakover når Statbygg nå har passert 200 år. For vi har en historisk høy byggeaktivitet og står foran store endringer som ikke tillater hvileskjær.

Harald Vaagaasar Nikolaisen

Administrerende direktør i Statsbygg

Situasjonen er at vi aldri før har bygget så mye på en gang som vi gjør akkurat nå. Statsbygg er i gang med fire milliardprosjekter og satte ny investeringsrekord på 5,4 milliarder kroner i jubileumsåret 2016. Det er et historisk høytaktivitetsnivå i nybygg, ombygginger og vedlikehold.

Folk i arbeid

Nytt nasjonalmuseum, kunsthøgskole i Bergen, universitetsbygg i Tromsø og Campus Ås er alle milliardprosjekter som bidrar til rekorden. Bare på disse fire byggeplassene jobbet 1783 personer fra 222 firma i 1 594 800 arbeidstimer i 2016. Det viser at Statsbygg bidrar til å holde folk i arbeid. Bygg og anlegg er i ferd med å bli den største næringen i Norge og gir et stadig viktigere bidrag til å sikre sysselsettingen her i landet. Vi har altså mye gjøre på byggeplasser – og jobber samtidig for å møte store endringer som allerede er i gang.

Det er spesielt tre områder som vil være viktige framover: klima, digitalisering og effektivisering. Statsbyggs fagfolk bruker mye krefter på for å finne gode løsninger som svarer på disse utfordringene.

Smartere bygg

Det er en kjent sak at byggenæringen står for 30 prosent av alle klimagassutslipp og forbruker 40 prosent av verdens energi. Det betyr at vi også sitter på en helt sentral del av løsningen for å bidra til å redde miljøet. Statsbygg er en stor offentlig innkjøper, og vi ønsker å være en pådriver for den grønne innovasjonen som pågår for fullt i norsk byggenæring.

Det betyr også at vi blant annet må utnytte arealene bedre enn i dag og lokalisere bygningene smartere. Vi må bruke energi mer effektivt, unngå skadelige stoffer og gjenbruke materialer i byggene våre. Vi må sørge for at flere av bygningene våre produserer og selger overskuddsstrøm til strømnettet. For å nå klimamålene må Statsbygg fortsette å ta i bruk ny teknologi og bruke digitalisering på nye og smartere måter.

Big data

Vi ser for oss at håndtering av enorme mengder data – såkalte Big data – vil gi helt nye muligheter til å skreddersy drift og vedlikehold av eiendommene, og dermed spare både miljø og utgifter. Vi vil også se en helt annen informasjonsflyt og en ny verdikjede i byggeprosjektene, noe som vil gi oss bedre og mer effektive prosjekter ved bruk av ny teknologi.

Mer effektivisering er også en viktig satsing for Statsbygg når det gjelder å utvikle kostnadseffektive løsninger for nybygg og for drift av eiendom. 30 prosent av alle kontorlokaler i Europa står tomme i arbeidstiden. Det kan vi ikke ta oss råd til framover.

Fleksible kontorer

Aktivitetsbaserte arbeidsplasser og fleksible lokaler har kommet for å bli. Jobben er ikke et sted du er, men noe du gjør. Statsbygg har lenge jobbet med arealeffektive og miljøvennlige lokaler som kommer både arbeidstakere, arbeidsgivere og ikke minst klimaet til gode. Men vi har ikke 200 år på oss for å løse disse utfordringene, her gjelder det å brette opp ermene og fortsette det gode arbeidet vi er i gang med. Jeg har stor tro på at bygge- og eiendomsnæringen vil være en del av løsningen på utfordringene i tiden framover.