Foto: Beck Fastener

Disse spikrene er laget av tre

LignoLoc skytes med spikerpistol og er laget av tre. Trespikeren sveises til trevirket, krever mindre energi enn stålspiker og leder ikke varme like godt som stålet.

Motek har rettighetene til trespikeren i Norge.

Produktsjef David Klingvall i Motek viser frem de nye trespikrene. Foto: Motek

– Vi lever i skogen og vi bygger med skogen. Å ha en innfestningsmetode i tre er helt flott. Dette er en løsning vi har klokkertro på, og som skaper mye begeistring og store muligheter, sier produktsjef David Klingvall i Motek til Byggeindustrien.

Saken er tidligere omtalt av Verktøy 24 og bladet Skog.

«Beck LignoLoc er den første trespikeren applikabel for spikerpistol. Spikeren er laget fra bøketre og har en strekkfasthet på 240 N/mm2. Dens mekaniske egenskaper gjør at spikeren kan skytes inn i solid strukturell tømmer uten behov for drillede pilothull, ved hjelp av Fasco LignoLoc spikerpistol. Varmen som genereres når spikkrene er skutt inn får ligninet i trespikeren til å binde seg til treverket rundt og skape en fast binding (tresveising) som har blitt testet og bekreftet av Universitetet i Hamburg», skriver utvikler Beck Fastener Group i en pressemelding om nyvinningen.

Klingvall i Motek understreker overfor Byggeindustrien at man må påregne ett til to år før LignoLoc kan introduseres som kommersielt produkt i Norge, men at det kan bli klargjort for industrielle applikasjoner tidligere.

– Det er en del langtidstester som ennå ikke finnes. Når vi har noe i vårt assortiment, vil vi ha dokumentasjon slik at vi kan anbefale hvor det kan brukes. Men dette er et veldig spennende produkt som passer bra inn i trenden mot mer økologisk bygging, og som har et par spennende fordeler i og med at den ikke har den samme termiske overføringsevnen som innfestninger i metall har, sier han.

Motek driver nå og sonderer markedet med tanke på trespikeren, men Klingvall røper at den kan være interessant i blant annet produksjon av krysslaminerte elementer og til innendørsapplikasjoner i bygg.

– Det er litt tidlig å si, men min oppfatning er at dette er lovende, sier han.