Stadig bedre på Vestlandet

Etter en lengre mørk periode kan det nå se ut som at det virkelig er i ferd med å lysne på store deler av Vestlandet.

Oljenedgangen har preget utviklingen på deler av Vestlandet i stor grad de siste 2-3 årene. Virksomheter her nedbemannet i stor stil, oppdrag har uteblitt, investeringer er satt på vent – og dette har selvsagt også hatt stor innvirkning på byggenæringen, og da aller mest rammet boligmarkedet og byggingen av nye næringsbygg.

Nå er det imidlertid flere tegn som virkelig viser at trenden er i ferd med å snu. Da boligprisutviklingen for februar ble lagt frem fredag, var det positive tendenser i Stavanger. Her har prisene gått opp både i januar og februar, og ikke minst har antall solgte boliger steget relativt kraftig. Da skal vi også huske på at denne delen av landet har hatt en lavere utvikling enn andre landsdeler de senere årene, men samtidig opplevde Stavanger og nabokommunene en enorm vekst gjennom mange år, så prisnivået er fortsatt høyt. Prisnivået og boligmarkedet har på ingen måte eksplodert i denne regionen, selv om salgstiden er mye raskere og prisene går i riktig retning, men mye tyder på at prisene skal videre oppover. Samtidig ser vi at boligutviklerne virkelig begynner å røre på seg i Rogaland og melder om langt større interesse for nye objekter enn tidligere. Dermed ligger det an til flere igangsettelser den nærmeste tiden.

Denne økende positiviteten har flere bakenforliggende årsaker, men oljeprisen har nå stabilisert seg på et høyere nivå enn for ett år siden – noe som gjør at aktiviteten innen denne den av næringslivet nå begynner å røre på seg igjen. Nye investeringer blir mer lønnsomme, og dette får store ringvirkninger for langt flere enn oljeselskapene alene. Dette sprer seg gjennom hele verdikjeden, og verdiskapningen vil øke. Dette innebærer også at næringsbygginvesteringene kan øke på igjen. Her er det selvsagt viktig å huske på at en rekke selskaper bygde nye store og flotte bygg, som delvis har står halvtomme de senere årene, i tiden før oljekrisen traff skikkelig. Likevel er det positivitet å se innen dette markedet også. Samtidig er det mange store offentlige investeringer som kommer innen både bygg og infrastruktur langs kysten, som selvsagt også er med på drive opp aktiviteten.

Hvordan oljeprisen vil utvikle seg fremover er vanskelig å spå, men det er få som tror på den store nedgangen nå på kort sikt. Om prisen holder seg stabil eller fortsetter å krabbe sakte oppover, er en videre aktivitetsoppgang sikret for en god periode fremover. En rekke selskaper har nå gjort store innsparingsgrep, og kan dermed drive godt om forutsetningene ellers er til stede.

Vestlandskysten har stort sett vært unntaket i en periode der Norge har hatt en byggenæring som har opplevd en meget stor vekst i aktiviteten de siste to årene. Med en forsiktig vekst i vest, tegner dette et bilde av et marked landet sett under ett som byggenæringen sjelden har sett maken til. Med alle pågående investeringer og det som nå ligger foran oss, kan det virkelig være en gullalder vi delvis er inne i og som vi er på vei inn i. En ny NTP med en ramme på 1 billion kroner innen infrastrukturinvesteringene vil også legge til rette for en anleggsutvikling som vil komme næringen til gode. Da gjelder det for næringens aktører å være våkne og gripe mulighetene. For selv om aktiviteten er stor og økende, er konkurransen tøffere enn noen gang – og det er bare de flinkeste som vil sitte igjen med gode bunnlinjer.