Administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier er tilfreds med tilsynsrapporten fra Veitilsynet, og mener det ikke er overraskende at en ung organisasjon får noen avviksmeldinger i en tilsynsrapport. Arkivfoto.

Vegtilsynet: - Nye Veier må forbedre styringssystem

Nye Veier får både ris og ros fra Vegtilsynet, men må forebedre styringssystemet for kvalitet og sikre veier før første veiutbygging starter.

Vegtilsynet har ført tilsyn med den delen av Nye Veier AS sitt styringssystem som ivaretar krav til kvalitet og sikre veger.

Konklusjonen i tilsynsrapporten er at systemet er tilstrekkelig i den fasen Nye Veier er i per i dag, men må forbedres før første vegutbygging starter.

Tilsynssaken, som foregikk i november og desember 2016, undersøkte om Nye Veier har etablert et tilstrekkelig kvalitetssystem for sikker veg i planleggingsfasen og utbyggingsfasen, med hovedvekt på strategisk nivå internt i Nye Veier og i selskapets krav til entreprenører.

Bærer preg av å være nyetablert

Vegtilsynet skriver i tilsynsrapporten at Nye Veier sitt kvalitetssystem for sikker vei bærer preg av at selskapet er relativt nyetablert, men at kvalitetssystemet likevel har god struktur og inneholder mange av de riktige elementene.

Spesielt prosesser for å oppnå kvalitet i veibyggingen, herunder krav til totalentreprenørene, fremstår som tilstrekkelige i den fasen Nye Veier er i nå.

Vegtilsynet peker imidlertid på svakheter i flere prosesser av mer strategisk art, det vil si de som gjelder ledelse, planlegging og kontinuerlig forbedring av systemet.

Ikke kritiske, men viktige forhold

Flere av observasjonene gjelder forhold som ikke er kritiske, men som det er viktig at selskapet forbedrer før første veiutbygging starter våren 2017.

Nye Veier AS skal innen en frist komme med tilbakemelding på hvordan avvik vil bli håndtert, sammen med en plan for gjennomføring av tiltak.

På bakgrunn av tilbakemeldingen vil Vegtilsynet vurdere videre oppfølging eller lukking av avvik.

Ryddig prosess

Nye Veiers administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland sier til Byggeindustrien at de har hatt en ryddig og god prosess med Vegtilsynet.

– Ledelsen og selskapet er godt i gang med å lukke avvikene som er funnet under tilsynet. Vi vil blant annet tydeliggjøre kvalitetsdelen av systemet i sterkere grad enn hva som har vært tilfellet til nå, sier Ingrid Dahl Hovland.

Ikke overraskende

Selskapet har bygd opp styringssystemet gjennom 2016.

– Vi har vært opptatt av at systemet vårt er godt forankret i organisasjonen, vi mener vi har god kontroll på styring på de prosessene som settes i gang. Det kommer også frem i tilsynsrapporten. Så er det avdekket noen forhold som forbedres, og det i seg selv er ikke overraskende for et selskap som kun er ett år gammelt, mener Hovland.

– Vi skulle naturligvis ønsket at det ikke var noen funn, men i det store bildet er vi tilfreds med rapporten, legger hun til.

Ikke papirdokument

Hun sier ledelsen i Nye Veier har lagt vekt på å skape et styringsdokument som er et aktivt virkemiddel i organisasjonen, ikke et papirdokument som blir liggende i skuffen.

– Vi har ikke lagt oss på en definert standard nå i første omgang, men bygd opp et styringsrom «top down og bottom up», så vil vi tilnærme oss en standard – enten det er ISO eller en annen standardløsning – etter hvert, sier Hovland.