Sprinklerskolen er i gang

Sprinklerskolen skal bidra til at rørleggere får økt kunnskap om sprinkleranlegg, og gjøre dem i stand til å montere ulike typer anlegg i tråd med regelverket.

– Gjennom praktisk opplæring gjør vi rørleggerne bedre i stand til å gjøre jobben på byggeplassene, sier Anders Thømt, leder for sprinkler & brannsikkerhet hos Brødrene Dahl i en pressemelding.

Sprinklerskolen er et samarbeid mellom Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd (FG),
If Sikkerhetssenter og Brødrene Dahl. Målet er å bidra til at rørleggere får nødvendig kompetanse til å kunne montere ulike anlegg korrekt. Det gir nye markedsmuligheter for rørleggerne, og reduserer skader både på liv, verdier og miljø når branner oppstår.

Første kurs gjennomført
Kursene gjennomføres på If Sikkerhetssenter i Hobøl. På det første kurset i januar, fikk 33 deltakere oppleve hvordan realistiske branner utvikler seg, og hvor effektivt sprinkleranlegg tar kontroll over brannen, eller slukker brannen. If Sikkerhetssenter har lokaler og anlegg som gir en helt unik mulighet til praktisk trening og demonstrasjon av hvor effektive sprinkleranleggene er.

Lars Arne Kvarberg er prosjektleder hos Asbjørn Nordsveen AS, og deltok på Sprinklerskolen sammen med to kolleger.

– Vi har jobbet mye med sprinkler gjennom årene, men det var likevel mye å hente fra å delta på Sprinklerskolen. Det mest nyttige var å se hvordan en faktisk brann slukkes av sprinkler, og hvordan spredningsmønsteret er, forteller Kvarberg.

Han sier at de har planer om å øke aktiviteten på sprinkleranlegg, og jobber nå for å få FG-godkjenning.

-Jeg vil absolutt anbefale rørleggere å delta på Sprinklerskolen. Vi var i alle fall veldig godt fornøyd med opplegget, sier han.

Sprinklerskolen skal også virke rekrutterende til en spennende og interessant bransje, samt motivere deltagerne til videre kurs og opplæring.

Brannåret 2016

Totalt ble det meldt inn mer enn 16.000 saker med brannskader til forsikrings-selskapene. Siden 1979 har i gjennomsnitt 64 personer hvert år omkommet i brann. Særlig de siste par årene har antall omkomne gått ned, og i 2016 omkom 40 personer.

- Denne nedgangen er selvsagt gledelig, men det må fortsatt jobbes målrettet for å få tallet på omkomne ytterligere ned. I tillegg til tap av menneskeliv, medfører branner store tap av materielle verdier, samt påførte skader på miljøet. Det blir gjort svært mye godt brannforebyggende arbeid både for bedrifter og norske hjem, sier Morten Kolverud som er leder av If Sikkerhetssenter.

Lover, forskrifter, tilsyn og opplæring helt avgjørende for å oppnå god brannsikkerhet. Effektive systemer for tidlig varsling av brann og slukking av brann kan også bety mye for brannsikkerheten. I Norge er vi i toppen på bruk av sprinkleranlegg. Forsikringsselskapene gir inntil 60 % rabatt på forsikringen for et «topp sprinkleranlegg» som er FG-godkjent og fungerer slik det er ment.

Sprinklerskolen vil arrangeres jevnlig, og neste kurs med ledige plasser er 4. og 5. april.