Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) er imot parti-ledelsens forslag om å åpne for reversering av kommunesammenslåingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ap-ordførere imot Støres reverseringsplan

Flere Ap-ordførere er uenige med partiets ledelse om å åpne for å reversere tvangssammenslåing av kommuner.

Aftenposten skriver at flere kommuner vil slåss mot partiets tilbud om skilsmisse til eventuelt tvangssammenslåtte kommuner og vil ha avstemning om saken på Arbeiderpartiets landsmøte.

– For meg handler dette om å bygge landet, noe Ap alltid har vært opptatt av. Utspillet om reversering av tvangsvedtak vitner ikke om at Ap står på denne stolte tradisjonen, sier ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund. 

I sammenslåingen av Ålesund har tre kommuner sagt ja. Mellom disse ligger Haram, som er imot sammenslåing. Om Ap går i regjering kan reverseringen bli en realitet. Ifølge Harams Sp-ordfører Vebjørn Krogsæter vil de da muligens anke. Også Kristiansand og Songdalen vil bli påvirket. Nabokommunen Søgne sier nei, og da ryker løsningen for de førstnevnte. Det samme gjelder helt i sør hvor Mandal og Marnardal sier ja, mens Lindesnes sier nei.

Ap-ordfører Svein Olav Agnalt i Skiptvet mener det er logisk at kommuner får en «ankemulighet».

– Det er fornuftig å reversere. Regjeringen har endret prosessen underveis. Inntektssystemet er endret, fylkesmennene er misbrukt til å utøve utilbørlig press overfor kommunene. Det er ikke lenger snakk om reell valgfrihet.