Foto: Skanska

SamBIM dokumenterer nye roller og økt samhandling i byggeprosesser

De siste fem årene har SamBIM-prosjektet forsket på hvordan man øker verdiskapningen i byggeprosjekter.

Byggenæringen er kjent for å være svært selvkritisk når det gjelder egen evne til produktivitetsforbedring og omstillingsvilje. Det lanseres stadig ny teknologi og nye produksjonsmodeller, men veien fra tradisjonell byggevirksomhet til realisering og implementering av nye muligheter virker ofte lang. Nå gir resultatene fra et forskningsprosjekt om verdiskapning i byggprosjekter grunnlag for optimisme.

Forskningsprosjektet SamBIM står for Bedre samhandling i byggeprosessen med BIM som katalysator, og er basert på følgeforskning i seks pilotprosjekter. Skanska var initiativtaker til prosjektet, og med på laget fikk de med seg Statsbygg, LINK Arkitektur og Multiconsult. Fafo, NTNU og SINTEF Byggforsk har vært med som forskningspartnere, mens prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd. Forskningsprosjektet er nå avsluttet og fredag 13. januar lanseres sluttrapporten på et seminar i regi av Fafo.

– Vi har fått tydelige svar på hvor barrierene for samhandling ligger og hvordan de kan forseres, sier prosjektleder i SamBIM, Thomas Sæve i Skanska. Han mener at prosjektet dokumenterer behov for endrede kompetanseprofiler og nye roller.

– Relevansen og tilknytningen til VDC (Virtual Design and Construction) er åpenbar, og er godt utprøvd og dokumentert i flere piloter, fortsetter Sæve.

Strategidirektør i Statsbygg, Morten Dybesland, mener prosjektet har synliggjort de reelle utfordringene i byggeprosessen.

– Mennesker og samarbeidsrelasjoner trumfer teknologi og verktøy. Ny teknologi gir muligheter, folk realiserer dem, eller lar være, stadfester Dybesland.

Seminaret holdes hos Fafo i Oslo, 13. januar fra 08.30 til 10.00.

Les mer her

Sluttrapporten kan lastes ned her.