ELEKTRISK. Den tyske maskinprodusenten Wacker Neuson har satser mye på elektriske maskiner og er nå en viktig del av den «grønne» utleieparken til mange av utleieselskapene. Foto: Wacker Neuson.

Fortsatt liten etterspørsel etter grønne maskiner

De store utleieselskapene mener de er klare til å levere maskiner til fossilfrie anleggsplasser, men etterspørselen etter «grønne» produkter er fortsatt liten.

Fredag markerte Oslo kommune byggestart i landets første bprosjekt med fossilfri byggeplass - Lambertseter flerbrukshall.

De store utleieselskapene ser positivt på at fossilfrie anleggsplasser er på vei inn i byggemarkedet. De føler seg klare til å levere «grønne» maskiner, men skal vi tro maskinsjef Lars Nyløkken i UCO, er etterspørslene etter elektriske eller biodieselmaskiner fortsatt liten.

– Vi skal ligge i forkant av markedet og har gjort større investeringer slik at vi er leveringsdyktige i forhold til det markedet etterspør. Så langt har ikke etterspørselen etter elektriske maskiner tatt av, men det kommer mer og mer og den utviklingen skal vi være med på, sier Nyløkken.

Ikke noe stort skifte ennå

Administrerende direktør Øyvind Emblem i Ramirent kan bekrefte at kundene i liten grad etterspør «grønne» produkter.

– Vi kan levere det som trengs av maskiner til fossilfrie anleggsplasser, men foreløpig handler dette om enkeltprosjekter. Vi prøver å ligge i forkant av markedet og vi tror det vil skje mye på dette området, men det er for tidlige å snakke om noe stort skifte ennå, sier han.

Har gjort grep

Salgs- og markedsdirektør Geir Paulsen i Cramo, sier innkjøpene de har gjort de siste årene har vært preget av at maskinene skal gi minst mulig miljøfotavtrykk. Han føler Cramo har gjort grep for å løfte frem mer miljøvennlige produkter, men så langt har den store etterspørselen uteblitt.

– Vi er ikke i tvil om at miljøfokus er godt forankret hos de store entreprenørene, men det er som regel avstand fra det man fokuserer på sentral til det man klarer å implementere i sin egen organisasjon og ut til prosjektene. Av og til er vi litt forundret over mangelen på miljøfokus når bestillingene kommer fra prosjektene. Det er fortsatt pris som ofte er det avgjørende selv om vi dokumenterer at et grønnere alternativ også er fornuftig økonomisk sett, sier Paulsen.

Investerte i hybridgravere

Han forteller at Cramo for et par år siden investerte i to hybridgravere som de profilerte som «grønne» maskiner. Til tross for høyere innkjøpspris, valgte Cramo å legge seg på samme utleiepris som en konvensjonell gravemaskin.

– Vi ville ikke at prisen skulle være en barriere for å velge et grønnere alternativ. Vi har hatt etterspørsel etter hybridgraverne, men det stort sett byggherrestyrt og ikke et ønske fra entreprenørene, konstaterer Paulsen.

Kommer for fullt

Cramo, UCO og Ramirent har investert i både elektriske minigravere og hjullastere og hybridmaskiner og ifølge utleieselskapene har de blant annet også kommet langt i forhold til å bytte ut diesel med fjernvarmeløsninger under oppvarming og tørking av bygg. Også lifter trekkes frem som et område hvor elektrifiseringen har kommet langt.

– Utstyr og maskiner med redusert eller ingen bruk av fossilt brennstoff kommer helt klart for fullt, og når etterspørselen øker vil det også tvinge frem løsninger fra flere produsenter, sier Lars Nyløkken.